Lada Vondrová během tréninku před halovým mistrovstvím světa v Birminghamu

Lada Vondrová během tréninku před halovým mistrovstvím světa v Birminghamu | foto: ČAS/Aleš Gräf

Poprvé mezi hvězdami. Znám je pouze z televize, říká natěšená Vondrová

  • 2
Birmingham (Od našeho zpravodaje) - Pozorně pokukovala po největších světových esech. Zároveň neopomíjela rozcvičku i seznamování se s rychlým povrchem. Tedy dokud se na ni nesesypal hlouček českých reportérů. „Na tohle si nikdy nezvyknu,“ utrousila vzápětí čtvrtkařka Lada Vondrová, 18letý benjamínek české atletické výpravy na halovém světovém šampionátu v Birminghamu.

Čtyřstovka žen? To je výsadní disciplína Zuzany Hejnové, dvojnásobné mistryně světa a bronzové olympijské medailistky nad překážkami. Do bojů o medaile se probojovávala pravidelně i Denisa Rosolová.

Prvně jmenovaná po návratu k trenérce Jandové vynechává letošní halovou sezonu a raději se soustředí na srpnový evropský šampionát v Berlíně. A to i přesto, že loni si Hejnová doběhla v Bělehradu pro premiérové stříbro z haly.

Denisa Rosolová naopak ukončila atletickou kariéru a společně s vícebojařem Adamem Sebastianem Helceletem očekávají narození potomka.

Ti všichni v Birminghamu absentují.

Halové mistrovství světa v Birminghamu

Všechny články přehledně

Přesto české barvy na hladké čtyřstovce žen nechybí. Lada Vondrová zaběhla na republikovém šampionátu v pražské Stromovce fantastický čas 52,95 sekundy, mimochodem nový národní juniorský rekord, čímž se s přehledem kvalifikovala na vrchol zimní sezony.

„Je to tu pro mě jiný svět,“ vypráví. Během tréninku občas mrkla na světové hvězdy. „Předtím jsem na ně koukala pouze v televizi,“ přidala.

Vondrová si zatím nevybírá, 400 metrů běhá s překážkami i bez nich. V hale může pouze druhou variantu. „Strašně se těším, bude to obrovská zkušenost,“ přidává směrem k svému debutu na velké seniorské akci. Rozběhy čekají nadějnou atletku v pátek krátce po 13. hodině SEČ. 

„Chci si vylepšit osobní rekord. Kdyby ale vyšlo finále, bylo by to víc než super,“ říká.

V Birminghamu především sbírá zkušenosti. V příštích letech to ale může být pravě ona, na koho bude česká atletika sázet.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž