Kratochvílová vychovává své nástupkyně

Čáslav - Stále je žádaná, stále je známá. I když už dávno nezávodí. Jarmila Kratochvílová zůstává v atletickém světě uznávanou personou. Její světový rekord v běhu na 800 metrů je i pro současnou generaci nedostižnou metou. Dnes je však Jarmila Kratochvílová především trenérkou. Vychovala šampionku Ludmilu Formanovou, v Čáslavi se stará o početnou běžeckou skupinu.

Denně tam dojíždí z nedalekého Golčova Jeníkova, kde s rodiči žije. Na Silvestra se doma sešla i se sestrami. „Je příjemné, když jsme všichni pohromadě.“ Téměř jako svou rodinu má ale i atletickou partu.

Také když má hodnotit minulý rok, hned začne mluvit o sportu. „Nebylo to špatné, ale ani ideální,“ řekla Jarmila Kratochvílová. Pomyslná mistička na vahách se převažuje podle úspěšnosti její exkluzivní svěřenkyně Ludmily Formanové.

Dvojnásobné mistryně světa, kterou však na olympiádě 2000 v australském Sydney zradilo zdraví a od té doby se jen pomalu vracela k plnohodnotnému závodění. „Takže loni jsme s Lídou především doháněli treninkové manko, nabrané v předchozích dvou promaroděných letech.“

Po těchto slovech se Jarmila Kratochvílová na chvilku zamyslí. Pak se její hodnotící výpověď přece jen přikloní ke kladné variantě. „Vlastně musím být spokojená. Návraty jsou moc těžké a Lída hned byla čtvrtá na mistrovství Evropy. Navíc má obrovskou chuť ve vzestupu pokračovat.“

Na konci jejich společné cesty by měla být další olympiáda. Za rok a půl v Aténách by měl být medailově odčiněn smolný nezdar ze Sydney. Pokud se to podaří, chce Ludmila Formanová s vrcholovým sportem končit. Alespoň se tak už mnohokrát vyjádřila.

Co bude v tom případě dělat její trenérka? „Uvidíme, jestli Lída skutečně skončí. A když ano, snad se mi podaří vychovat její nástupkyni,“ doufá Jarmila Kratochvílová. Už proto dělá první kroky.

Na útulném stadionu v čáslavských Vodrantech, který nese její a Formanové jméno, se prohání řada republikových medailistů. Žáci, junioři, ale i dospělí. Úřadující světová rekordmanka však sází ještě na jinou kartu.

Připravuje desetičlennou skupinku mladších žákyň, hledá mezi nimi skutečný talent. „Strašně ráda bych s některou z nich ještě jednou prožila to, co teď prožívám s Lídou.“ Možná právě jedna z dívek za čas překoná i její nedotknutelný rekord.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž