Krabbeová vyhrála soud a atletickou federací

Berlín - Mezinárodní atletická federace (IAAF) musí zaplatit 1,2 milionu marek bývalé sprinterské mistryni světa Katrin Krabbeové z Německa jako odškodnění za dvouletý dopingový trest. Prohlásil to krátce po vynesení rozsudku mnichovského vrchního zemského soudu právník atletky Thomas Summerer. Ten navíc uspěl s požadavkem, že IAAF vyplatí za každý rok ze sedmi let, co atletka nezávodí, čtyři procenta z této částky jako náhradu za ušlé zisky ze startovného, prémií a sponzorských příspěvků.


Dnes již jednatřicetileté Krabbeové nejprve v roce 1992 zastavil německý svaz činnost na jeden rok za zneužití zakázaného prostředku clenbuterolu, IAAF však její trest v roce 1993 prodloužila o další dva roky.

Mluvčí IAAF Giorgio Reineri uvedl, že oficiální vyrozumění o rozhodnutí soudu nejvyšší atletický orgán zatím nedostal. "Ale věřím, že tato informace je pravdivá. Určitě celou záležitost budeme zkoumat a nepochybně se odvoláme," dodal Reineri.

Krabbeová, dvojnásobná mistryně světa z roku 1991, byla v roce 1992 usvědčena "pouze" ze zneužívání léků, neboť clenbuterol tehdy ještě nebyl jmenovitě uveden na listině zakázaných látek. Experti mu však přisuzují podobný účinek, jaký mají anabolika. Krabbeová se po tříletém trestu na atletický ovál nevrátila.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž