Kladivář Maška je třetí na světě

Jablonec - Parádním hodem přes osmdesátimetrovou hranici se český kladivář Vladimír Maška vyhoupl na třetí místo letošních světových tabulek. V sobotu na mistrovství Libereckého kraje v Turnově dosáhl výkonu 80,09 metru a jako šestý tuzemský závodník splnil kritéria Českého atletického svazu (78,00) pro účast na srpnovém světovém šampionátu v Edmontonu. "Třetí na světě? Je to hřejivý pocit, ale sezona teprve začíná a všechno se změní," říká skromně Vladimír Maška, který svou formu potvrdil na dnešním mítinku v Pardubicích, když poslal své náčiní na značku 78,08 metru.

Osmadvacetiletému kladiváři se v Turnově opravdu dařilo. "Měl jsem vyrovnanou sérii, házel za osmasedmdesát metrů a v pátém pokusu mi to ulétlo. Je to můj třetí nejdelší výkon v životě, jsem spokojený," liboval si Maška, který tak brzké splnění limitu v žádném případě nečekal. "Jsem stále v tréninku, mým cílem je dobře se připravit na Edmonton. Chtěl jsem si jen tak zazávodit," vysvětloval.

Jeho zimní přípravu trochu poznamenaly problémy s koleny. Neudělal tolik práce, kolik by si sám přál. "Teď jsem ale zdravotně v pořádku, musím zaklepat," oddychl si držitel českého rekordu (81,28). O svém dalším programu závodů zatím nemá jasno. "Zúčastním se několika mítinků v Čechách. K nějakým startům v zahraničí by mi mohlo pomoct osmé místo ze Sydney, ale všechno záleží na mém rakouském manažerovi."   

Letos se přes hranici světové extratřídy, osmdesát metrů, dostali pouze dva borci - suverén sezony Kodži Murofuši z Japonska (82,60) a olympijský vítěz ze Sydney Polák Szymon Ziólkowski (82,13). Vladimír Maška, jenž se předloni na MS v Seville i na loňských OH probojoval do finále, by se tak rázem mohl před mistrovstvím světa ocitnout v širším okruhu favoritů.

"Takové role bych se bál. Nejsem žádný favorit, ale obyčejný kluk, kterému se občas něco podaří. Zatím jsem nic nedokázal. Fakt, že jsem se v posledních dvou letech vždy dostal do finále, nic neznamená," upozorňuje.

Kladivářský závod na velkých akcích bývá loterií, což Vladimír Maška moc dobře ví. "Záleží, jak se kdo vyspí, rozhoduje momentální forma. Nekladu si konkrétní cíle, jako třeba dostat se do finále. Chci udělat výkon, z něhož bych měl dobrý pocit, a pokud budou soupeři lepší, co se dá dělat...," pokrčil rameny vrhač z Jablonce.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž