ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Potravinové balíčky od vlády. Keňští atleti jsou bez závodů v nouzi

  • 2
Kukuřičná a pšeničná mouka, rýže, olej, těstoviny... Keňské ministerstvo sportu připravilo potravinové balíčky pro atlety, kteří se kvůli rušení závodů v důsledku pandemie koronaviru ocitli v nouzi.

Ministerstvo počítá s podporou pro více než 1 500 atletů napříč disciplínami, přičemž devět stovek z nich je na seznamu těch nejvíce postižených.

Čaj, stromy, kukuřice. Keňští atleti místo nahánění rekordů farmaří

Balíčky rozdával i světový rekordman v maratonu Eliud Kipchoge, který volá po širší podpoře se zapojením firem. Olympijský vítěz upozornil, že aktuální krize postihla více než 3 000 jeho atletických kolegů.

„Většina závodů, které plánovali, byla zrušena, a nevíme, jestli se do konce roku něco uskuteční. Jejich živobytí pochází ze sportu. Proto potřebují velkou podporu a já vyzývám korporace, aby se přidaly k vládě a darovaly potraviny,“ uvedl hvězdný keňský vytrvalec.

Vláda vedle potravinových balíčků plánuje také finanční podporu potřebným sportovcům. Keňští atleti také mohou využít prostředky z fondu zřízeného Světovou atletikou. Jejich finanční ztráty jsou značné. Viceprezident tamní atletické federace Barnaba Korir nedávno odhadl, že celkem přijdou v přepočtu o více než miliardu korun.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž