Kárníková: Čekání mi vzalo formu

Pardubice - Snila o vylepšení osobního rekordu a překonání hranice 17 metrů. Marně. Premiéra na evropském šampionátu nedopadla pro Janu Kárníkovou vytouženým úspěchem. Výkonem 15,79 metru zaostala koulařka pardubické Hvězdy za svým letošním maximem o 118 centimetrů. V göteborgské kvalifikaci skončila patnáctá.

"S umístěním můžu být spokojená, ale čekala jsem lepší výkon," prohlásila pětadvacetiletá Kárníková.

Od postupu mezi finálovou dvanáctku ji dělila propast. Byl k tomu zapotřebí výkon 17,15 metru. "Věřím, že to je v mých silách. Tedy kdybych měla forma. Bohužel mi odcházela," tvrdí koulařka.

V Göteborgu čekala týden na svůj závod. Do kvalifikace šla s patnáctým výkonem. Své postavení potvrdila, ale nad svým nejdelším pokusem rozhodně nejásala.

"Čekání bylo dost dlouhé a docela únavné. Vysávalo to hodně energie. Chodila jsem povzbuzovat kamarády, do toho jsem trénovala," řekla Kárníková. "V závodě pak ve mně nebyla jiskra, postrádala jsem dynamit. A trošku jsem pokazila i techniku."

Naopak nervozitou prý netrpěla, přestože byla na šampionátu nováčkem. "Na závod jsem se těšila," podotkla Kárníková. "Škoda, že jsem pak nehodila dál. Výkon kolem 17 metrů by sice na postup nestačil, ale byla bych spokojenější."

Radosti se v Göteborgu nedočkala ani Věra Cechlová, s níž bydlela na jednom pokoji. Medailová naděje skončila v soutěži diskařek až sedmá. "Takový je sportovní život. Musíme myslet dopředu, za rok je mistrovství světa," pronesla Kárníková.

Do té doby by ona chtěla mít na svém kontě už výkon začínají číslicí 17. "Doufám, že se mi to povede ještě letos," přála si Kárníková.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž