Hlavoňová má syna pohodáře a zase skáče

Jablonec nad Nisou - Září jako sluníčko, spokojenost z ní jenom sálá. Výškařka Zuzana Hlavoňová se těší z devítiměsíčního syna Ondřeje a je zpátky v atletickém kolotoči. A daří se jí, na sobotním extraligovém mítinku v Jablonci nad Nisou se při svém první vystoupení po olympijských hrách v Sydney hned pokoušela o limit na mistrovství Evropy v Mnichově. V jabloneckém sektoru, který není mezi skokany příliš oblíben, sice kýžených 192 centimetrů nepokořila, ale její pokusy vypadaly hodně nadějně. V jedné věci má však jasno. "Teď má přednost Ondra, je pro mě mnohem důležitější než celá atletika," říká Zuzana Hlavoňová.

Vždy se chtěla vrátit, ale nic neuspěchala, všechno pěkně polehoučku. "Vlastně jsem zase začala trénovat kvůli postavě. Navíc bez pohybu být nemůžu," vyprávěla s úsměvem. V zimě objížděla halová klání, aby si před závodem mohla zaskákat. Do Čejkovic však přijela pozdě a trenér ji přesvědčil: "Jdi si to zkusit, vždyť se jedná jenom o trénink."

Tak znovu ochutnala ohnivou atmosféru závodu, výkon 176 centimetrů vůbec nebrala v úvahu, ale chytla se. "Začala jsem tušit, že by to mohlo jít. Výška naštěstí není disciplína, při níž se musí moc makat, třeba na osmistovce by bylo všechno jinak," podotkla vicemistryně světa i Evropy v hale.

Ani teď se nijak nepřepíná, připravuje se dvě hodiny denně a v neděli jezdí do Prahy za trenérem Kovářem pilovat techniku. "Silnice jsou prázdné a Ondru hlídá taťka," vysvětlovala Hlavoňová, jež se přehnanými ambicemi nijak nezatěžuje. "Vždyť já ani nemám potřebnou fyzičku." V zahraničí vůbec startovat nechce, jedinou výjimku by mohl znamenat mnichovský šampionát.

"Ráda bych splnila limit," přeje si děvětadvacetiletá rodačka ze Slovenska s osobním maximem rovné dva metry. "Na medaili nemyslím, ale pokud bych se na mistrovství dostala, chtěla bych postoupit do finále a podat nejlepší výkon roku," plánovala si. V halové sezoně už by mířila výš, ale nyní myslí především na svého potomka.

"Strašně těžce se mi od Ondry odchází," přiznala. "Je strašný pohodář, spí celou noc. Teď už se začíná plazit, ovšem rychlostí tak metr za hodinu. Je to lenoch," culila se Zuzana Hlavoňová a v očích jí svítila pýcha maminky. 

Zuzana Hlavoňová se vznáší nad laťkou položenou ve výši dvou metrů a překonává český rekord

Výškařka Zuznana Hlavoňová po vyřazení ze závodu na výšce 193 cm

Poslední úspěšný pokus předvedla výškařka Zuzana Hlavoňová na metě 190 cm

Zuzana Hlavoňová se na stadionu na Děkance pokoušela o limit pro ME v Mnichově.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž