HVĚZDA MINULOSTI A SOUČASNOSTI. Jarmila Kratochvílová převzala Cenu Emila...

HVĚZDA MINULOSTI A SOUČASNOSTI. Jarmila Kratochvílová převzala Cenu Emila Zátopka pro českou sportovní legendu, Zuzana Hejnová dostala korunu pro nejlepší Sportovkyni roku 2013. | foto: Michal Šula, MAFRA

Hejnová se vsadila, prohrála - a v hale ji čeká osmistovka

  • 15
Zuzana Hejnová má před sebou novou výzvu: v halové sezoně vyzkouší novou disciplínu, běh na 800 metrů. Pokud by se ji v ní dařilo, možná coby půlkařka nastoupí i na halovém mistrovství světa v Sopotech. Důvod? Prohrála sázku se svým trenérem Daliborem Kupkou. "Asi se tomu nevyhnu," potvrdila 27letá atletka.

Hejnová má za sebou unikátní sezonu: nenašla v ní přemožitelku v závodech na 400 metrů překážek, stala se mistryní světa, vyhrála Diamantovou ligu. V závěru roku sbírala triumfy v anketách - stala se nejlepší atletkou Evropy i nejlepší českou sportovkyní.

Na slavnostním večeru zároveň prozradila: "V hale možná vyzkouším novou disciplínu."

Místo tradiční čtyřstovky by měla zkusit dvojnásobně dlouhou trať. Důvod? Kilogramy, které v uplynulých týdnech zhubl její trenér Dalibor Kupka. Na podzim se vsadili: Pokud Kupka do vyhlášení Atleta roku zhubne pod sto kilo, Hejnová bude v hale experimentovat.

Kouč uspěl. A Hejnovou čeká půlkařská bolest. 

Osmistovku už pod střechou běžela, v rámci pětiboje ji před dvěma lety zvládla za 2:07,99 minuty. "Pamatuju si, jak to bolí! Ta trať je strašně náročná. Aspoň pro mě je horší než čtvrtka. V dnešní době bych ji zařadila ke sprintu. Je to ukrutná rychlost, přitom je to dvakrát delší než čtvrtka," posteskla si.

Držitelka světového rekordu na 800 m Jarmila Kratochvílová ji optimisticky podpořila.. "Umím si ji na té trati představit. Má na to věkově i fyzicky. Nevím, jak na to bude mít v hlavě. Ale myslím, že když je hodně natrénováno, je to trošičku jednodušší."

Podobnou zkušenost má totiž Kratochvílová za sebou - její někdejší svěřenkyně Ludmila Formanová začínala se sprinty, běhala 400 m. "Pak si jednou zkusila půlku a už ji běhala a dostala se na čas 1:56," připomněla dvojnásobnou mistryni světa.

Hejnová vnímá osmistovku jako výzvu. "Halu nemám postavenou tak, že bych si věřila na to, že můžu běžet rychle."

Kratochvílová opět zvolila pozitivní přístup: "Myslím, že někde pod dvě minuty, neříkám, že zrovna nějakých 1:54, ale dost pod dvě minuty si Zuzku představit umím." 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž