Zuzana Hejnová s cenou pro evropskou atletku roku.

Zuzana Hejnová s cenou pro evropskou atletku roku. | foto: Nigel Roddis, Getty Images

Hejnová do Monte Carla na vyhlášení atletky světa nepoletí

  • 10
Česká a evropská atletka roku Zuzana Hejnová patrně neodcestuje do Monte Carla, kde se příští sobotu uskuteční vyhlášení Atleta světa. A to i přesto, že prošla do užšího výběru tří posledních žen, z nichž jedna se stane světovou Atletkou roku 2013.

"Domlouvala jsem se s trenérem i s manažerem, že nakonec do Monaka neodletím," prohlásila mistryně světa na trati 400 metrů překážek při sobotním vyhlášení české ankety. "Na jednu stranu je mi to líto. Ale na druhou stranu toho mám poslední dobou opravdu hodně."

Galavečer se uskuteční 16. listopadu v Monte Carlu. Hejnová nevěří, že by mohla světovou anketu vyhrát. Za jasnou favoritku považuje jamajskou sprinterku Shelly-Anne Fraserovou, která dosáhla při mistrovství světa v Moskvě na zlatý hattrick. Třetí z nominovaných žen je novozélandská koulařka Valerie Adamsová.

"Na Atletovi světa vyhlašují vždy jen vítěze a ostatní nominovaní jsou tam jen jako diváci. I proto jsem došla k závěru, že tam nepoletím," vysvětluje. "A kdyby se náhodou něco mělo změnit a měla bych vyhrát, budou to organizátoři vědět dopředu a řeknou mi včas. V tom případě bych plány změnila."

Hejnová už opět naplno trénuje a jak sama vypráví, příprava je opravdu nesmírně tvrdá. Do toho musí vklínit řadu společenských povinností. "Takže si radši užiju dva volné dny v klidu doma, než abych zase musela někam cestovat. Jsem opravdu hodně unavená a už i Honza (přítel) říká, že bych si měla udělat čas také na něj. Mám pocit, že nemám čas ani na sebe ani na něj a mrzí mě to."

Dosud jediným českým atletem, který získal titul Atlet světa byl v roce 2000 Jan Železný. V roce 2008 dostala Barbora Špotáková v Monte Carlu cenu za Výkon roku (světový rekord), ale ve vlastní anketě skončila sedmá.

Letošní vítěze, jednoho muže a jednu ženu, vybere Rada Mezinárodní atletické asociace IAAF.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž