FINIŠ. Etiopan Kenenisa Bekele (vpravo) dobíhá do cíle půlmaratonu v Newcastlu

FINIŠ. Etiopan Kenenisa Bekele (vpravo) dobíhá do cíle půlmaratonu v Newcastlu před Britem Mo Farahem. | foto: AP

Bekele poprvé běžel půlmaraton, Faraha přespurtoval o pouhou sekundu

  • 1
Etiopský vytrvalec Kenenisa Bekele se stal vítězem souboje tří atletických legend. Ve strhujícím finiši půlmaratonu v Newcastlu porazil domácího Mo Faraha o jednu jedinou sekundu. Haile Gebrselassie skončil s odstupem třetí.

Bekele dokončil svůj první půlmaraton v kariéře v čase hodina a devět sekund.

"Jsem zklamaný, ale skončil jsem druhý za skvělým atletem," řekl v cíli Farah, jenž letos na mistrovství světa v Moskvě triumfoval na tratích pět a deset kilometrů. Tento double získal i na loňských olympijských hrách v Londýně a je právě po Bekelem druhým mužem v historii, který to dokázal.

Světový rekordman na desítku Bekele nasadil k trháku necelé dva kilometry před cílem a zdálo se, že míří za jasnou výhrou. Třicetiletý rodák ze Somálska ale zabojoval a na posledních 400 metrech se k Bekelemu přiblížil na dosah, předstihnout ho ale nedokázal.

Čtyřicetiletý bývalý světový rekordman v maratonu Gebrselassie na nástup svého krajana zareagovat nedokázal a zaostal o 32 sekund.

Hvězdné trio vytrvalců Bekele, Farah a Gebrselassie má dohromady na kontě 12 titulů mistrů světa a sedm zlatých olympijských medailí.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž