Americký sprinter Justin Gatlin

Americký sprinter Justin Gatlin | foto: AP

Bolta vidí všude a hodlá ho porazit. Chci dominovat, vyhlásil Gatlin

  • 5
Možná to byl šok, možná že takové setkání očekával nejdřív v létě na mistrovství světa v Pekingu. Krátce poté, co Justin Gatlin vyskočil z letadla v Dauhá, odkud vyrazí za obhajobou "diamantového" vítězství na stovce, uviděl... Ano, Usaina Bolta. Jistě, šlo jen o plakát jamajské superstar, ale pro amerického sprintera to byla připomínka toho, o čem celá letošní sezona bude: Gatlin vs. Bolt v boji o světové zlato.

Plakáty a obrázky dráhové jedničky pomáhají americkému rychlíkovi udržet pozornost na hlavní cíl roku - sesadit z trůnu sprinterského krále. „Vidím ho všude,“ kývl Gatlin. „Procházím se a najednou na mě jeho obličej vyskočí. Nemusím si ho představovat, vidím ho pořád. A musím být na naše setkání připravený.“

To první by se opravdu mělo odehrát až na konci srpna v Ptačím hnízdě. Bohužel pro atraktivitu atletiky se jejich závodní program před tímto závodem neprotne.

Gatlin už však svého jamajského soka vyzval na předpremiéru souboje, navrhl trať 200 metrů a dokonce přišel i s návrhem místa - mohli by se potkat v Paříži. „Byl by to úžasný závod, jsem pro,“ řekl Američan pro ESPN a souboj srovnával s boxerským duelem Mayweather - Pacquiao.

„Jen by byl o dost atraktivnější a bohužel za méně peněz.“

Jenže manažeři obou atletů by k takovému kroku sotva sáhli, kromě formy je totiž potřeba hýčkat si i sebevědomí. I to pak možná v Pekingu rozhodne o vítězství.

Loňské Gatlinovy výkony ho opravňují k myšlenkám obsadit první místo mezi sprintery. Tehdy bývalý olympijský šampion vládl dráze v Boltově stylu - vyhrál všech osmnáct individuálních závodů, z toho patnáct na nejkratším sprintu. A kromě nejrychlejšího času na stovce (9,77) přidal i 19,68 sekundy na dvoustovce.

Jsou to sice úžasné výsledky, jen s jedním malým otazníkem - s Boltem se v sezoně ani jednou nepotkal. Jamajský světový rekordman podstoupil rehabilitaci a ordinoval si odpočinek, protože sezoně scházel velký atletický vrchol.

Ta letošní je však jiná, pomalu v ní začínají vířit olympijské ambice a Gatlin vyhlašuje: „Jsem připraven. Cítím se fit. Cítím se připraven vyrazit. Jsem připraven postavit se jakémukoliv vyzyvateli.“

Třiatřicetiletý Američan, který si po dopingovém nálezu na testosteron odpykal čtyřletý zákaz startů, znovu ukazuje apetit i rychlé nohy. Nedávno byl součástí americké štafety, která vyhrála štafety na Bahamách, a je také jedním z mála, co dokázali Bolta porazit. Před dvěma lety se v Římě natlačil do cíle o zlomek sekundy dřív.

„Myslím na časy kolem 9,7 sekundy, snad i 9,6,“ naznačil. „Ale nechci jenom vítězit a porazit soupeře ve vedlejší dráze. Já chci dominovat s rychlými časy.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž