Formanová nemusí vyhrát. Závodí pro dobrý pocit

Eaubonne - Dvojnásobná atletická mistryně světa Ludmila Formanová se po roce a půl vrací na závodní dráhu. Osmadvacetiletá půlkařka vyběhne poprvé od olympiády v Sydney a k návratu si vybrala mítink Val d'Oise ve francouzském Eaubonne. "Chtěla jsem startovat už na přelomu ledna a února, ale musela jsem dohánět tréninkové manko," řekla atletka.

Světová šampiónka z Maebaši a Sevilly naposledy absolvovala v září 2000 rozběh olympijské osmistovky, který pro zranění nedokončila.

Po olympiádě se podrobila operaci kotníku a nemohla proto pomýšlet na následující halovou sezonou, posléze ji zánět v tříslu připravil i o otevřenou část atletického roku. Další zdravotní problémy s přitahovačem oddálily i její letošní comeback.

Formanová se záměrně rozhodla pro závody menšího kalibru, než je seriál halové Grand Prix, na němž se o výsluní perou nejlepší osmistovkařky světa Stephanie Grafová a Marie Mutolaová.

"Napoprvé to je vhodnější, než hned absolvovat ostrý duel s absolutní špičkou," vysvětlila Formanová. V Eaubonne by její nejkvalitnější soupeřkou měla být Bulharka Cvetelina  Kirilovová (letos zatím 2:04,46).

Před závodem v Eaubonne si ani nevytkla žádný konkrétní cíl. Nepůjde jí prý o dosažený čas, ale o pocit. "Nemám za sebou žádné speciální běžecké testy, takže nemohu výkon ani odhadnout. Prostě chci jen závodit, protože mi to moc chybí. Nejdůležitější pro mne bude, abych měla ze závodění radost a dobrý pocit."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž