Momentka ze závodu běžeckého seriálu Run Tour

Momentka ze závodu běžeckého seriálu Run Tour | foto: Michal Klíma, MAFRA

Seriál RunTour zvedl Česko z gauče. Jeho finále láká i na běh poslepu

  • 0
Zazávodit si, jen tak se proběhnout pro radost, nebo si vyzkoušet, jak těžké to při sportování mají nevidomí. Z těchto možností mohou vybírat účastníci finále běžeckého seriál RunTour, které se uskuteční v sobotu na pražské Ladronce. Na start se postaví 2 500 závodníků, kteří se mohou těšit na zajímavý program.

„Pro návštěvníky sobotního dne na Ladronce máme velké překvapení, chystáme pro ně totiž krátkou trať, na které si budou moci vyzkoušet, jaké to je běžet jako nevidomí,“ prozradil za organizátory Martin Pešta. „Každý, kdo si trať bude chtít vyzkoušet, dostane speciální klapky na oči a se svým trasérem vyrazí vstříc nástrahám.“

Tahle výzva zlákala i osobnosti. Moderátor televize Nova Petr Říbal, bývalý boxerský šampion Lukáš Konečný nebo bavič a režisér Jakub Kohák se rozhodli, že pokud se podaří účastníkům seriálu vybrat na konto dobročinné nadace Leontinka přes milion korun, navléknou klapky na oči i oni.

Stalo se, milionový šek organizátoři předali v úterý na tiskové konferenci. A neobvyklý překážkový běh se tak může těšit na účast známých jmen.

I na hlavní, desetiikilometrové trase, se mohou běžci potkat s hvězdnou kolegyní. Běžkyně na lyžích Eva Vrabcová-Nývltová zářila už během loňského ročníku RunTour, letos své výkony ještě vylepšila. O víkendu zvítězila v tradičním závodě z Běchovic do Prahy a v sobotu na Ladronce nebude chybět.

Coby lyžařka má ve sbírce třeba páté místo ze zimní olympiády, teď pomalu začíná pošilhávat i po té letní. Ukázalo se, že běhaní jí jde výborně i bez lyží. „Chtěla bych si zkusit zaběhnout nějaký maraton. Kdybych náhodou splnila olympijský limit, bude to super. Ale neupínám se k tomu,“ prozradila.

Zatím se soustředí na RunTour, sérii závodů, která si dává za cíl „zvednout Česko z gauče“. „Tenhle seriál má pro mě srdeční význam, tady jsem s běháním začínala,“ zdůraznila. „Určitě bych ráda zkusila překonat svůj rekord, který jsem zaběhla v Olomouci.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž