Do boje o medaile vytáhne pět Čechů

  • 1
Edmonton - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) - Všechny emoce posledních měsíců, dřinu i bolest podstoupili tři čeští vícebojaři kvůli dnešnímu dni. Roman Šebrle a Tomáš Dvořák vykročí na MS v Edmonotonu na pouť za titulem světového šampiona, Jiří Ryba bude bojovat o co nejlepší umístění. Bez šancí na zisk cenného kovu nejsou ve svých finálových kláních ani oštěpařka Nikola Tomečková a tyčkařka Pavla Hamáčková, které bezpečně zvládly kvalifikační úskalí. O postup do finále se porvou kladivářky Markéta Hajdu a Lucie Vrbenská.

Na start desetiboje se postaví 22 atletů, mezi nimiž kromě svěřenců trenéra Váni nebudou chybět další favorité - Nool, Macey, Lobodin, Magnússon, Hämäläinen, Jurkov... Současný i nedávný světový rekordman je však z Čech, a pokud se Šebrle s Dvořákem představí v optimální formě, měla by platit slova obhájce dvou předchozích titulů mistra světa: "Doufám, že si do toho s Romanem nenecháme od nikoho kecat!"  

Nikola Tomečková zazářila v kvalifikaci, kde bezmála o metr vylepšila české maximum a její výkon 65,71 metru už v sobotu nikdo nepřehodil. Česká oštěpařka se tak rázem stala černým "koňem" soutěže, raději však předčasný optimismus brzdila. "Finále bude úplně jiný závod," vytušila. Mezi elitní dvanáctkou nechybí žádná z nejlepších závodnic sezony včetně v červenci inaugurované světové rekordmanky Menendezové z Kuby (71,54).     

Halová světová šampionka z Lisabonu Pavla Hamáčková po podivném průběhu letní sezony dokázala svou příslušnost k absolutní světové špičce. Před kvalifikací se hodně bála: "Jak bych vysvětlovala a omlouvala, že mistryně světa nepostoupila do finále?" Soutěž tyčkařek v čele s Dragilaovou a Feofanovovou, jež letos nepřetržitě lámou světové a evropské rekordy, bude patřit k vrcholům mistrovství. "Uspokojilo by mě, kdybych dopadla lépe než v Seville," pravila Hamáčková, která na předloňském MS skončila šestá.

Složitou úlohu ve čtyřiatřicetičlenném kvalifikačním poli kladivářek budou mít držitelka českého rekordu Markéta Hajdu a její předchůdkyně Lucie Vrbenská. Limit na postup do finále je 67 metrů, zatímco osobní maxima obou vrhaček začínají číslem 65.

Pondělní program


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž