Ruská diskařka Darja Piščalnikovová v olympijském finále v Londýně

Ruská diskařka Darja Piščalnikovová v olympijském finále v Londýně | foto: Profimedia.cz

Na stříbrné z Londýna Piščalnikovové opět ulpělo dopingové podezření

  • 1
Londýnským olympijským soutěžím vrhaček zpětně hrozí další dopingový skandál. Po dodatečné diskvalifikaci běloruské vítězky vrhu koulí Naděždy Ostapčukové se v problémech ocitla ruská diskařka Darja Piščalnikovová, která by mohla přijít o stříbrnou medaili a dostat doživotní zákaz startů.

Podle ruského listu Sport Express se sedmadvacetiletá atletka podrobila dva měsíce před letošními hrami kontrole, jejíž výsledek byl negativní. Další analýza v jiné laboratoři, zřejmě v Kolíně nad Rýnem, však objevila v jejím vzorku stopy anabolik.

Výkonný ředitel Ruské antidopingové agentury Nikita Kamajev potvrdil, že nálezem Piščalnikovové se zabývá Světová antidopingová agentura (WADA).

"Ten výsledek byl pozitivní, to je skutečnost. Teď musíme vyčkat na oficiální prohlášení," uvedl Kamajev. "Za opakovaný prohřešek zahrnující anabolika může čelit zákazu činnosti na osm let až doživotí," dodal.

Piščalnikovová už za sebou má dvouletý distanc za manipulaci se vzorky, který jí vypršel loni v květnu. Zároveň přišla o stříbrnou medaili z mistrovství světa v Ósace v roce 2007.

Na olympijských hrách v Londýně skončila mistryně Evropy z roku 2006 druhá za další někdejší dopingovou hříšnicí Sandrou Perkovičovou z Chorvatska. Třetí byla Číňanka Li Jen-feng. Na stupně vítězů by se po diskvalifikaci Piščalnikovové posunula původně čtvrtá Kubánka Yarelys Barriosová.

"Je to pro mě šok," komentoval další pozitivní test Piščalnikovové šéf ruské atletiky Valentin Balachničev. "Bohužel to není ojedinělý případ," uvedl předseda ruského svazu, který o den dříve udělil bývalé mistryni Evropy v běhu na 10 000 metrů Inze Abitovové dvouletý distanc kvůli abnormálním hodnotám hematokritu v jejím biologickém pasu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž