Kolumbijský diskař Mauricio Ortega vylepšil v Tutnově národní rekord.

Kolumbijský diskař Mauricio Ortega vylepšil v Tutnově národní rekord. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Diskař Ortega si z mítinku v Turnově odvezl kolumbijský rekord

  • 0
Pro příznivce atletiky v daleké Kolumbii má místo zrodu čerstvého rekordu jejich země v hodu diskem hodně exotický nádech - Turnov. Až do centra Českého ráje si pro něj zajel Mauricio Ortega, který na úterním Memoriálu Ludvíka Daňka výkonem 64,80 metru vytvořil osobní rekord a tím vylepšil i kolumbijské maximum.

„Jsem moc spokojený, že se mi povedlo posunout kolumbijský rekord. I ten předchozí jsem držel já výkonem 64,47 m. Byl to skvělý závod na skvělém stadionu,“ pochvaloval si 22letý diskař Mauricio Ortega. „Na Turnov nezapomenu do konce života a rád se sem zase vrátím. Potkal jsem tady stejně příjemné lidi, jako jsou u nás v Kolumbii.“

Ortega se v Turnově ocitl ve vybrané diskařské společnosti polských medailistů z loňského mistrovství světa v Pekingu. Na Daňkově memoriálu usměvavý Kolumbijec podle očekávání nestačil na suverénního vítěze, úřadujícího světového šampiona a vládce letošních diskařských tabulek Piotra Malachowského. Překvapivě však pokořil Roberta Urbaneka, bronzového z MS, a obsadil stříbrnou příčku. Na šampionátu v Pekingu skončil Ortega jedenáctý výkonem 62,01 m.

Jméno kolumbijského rekordmana se ve startovní listině objevilo až na poslední chvíli v neděli večer. „Ortega mě příjemně překvapil, bylo hezké vidět v Turnově kolumbijský rekord,“ řekl legendární československý diskař a někdejší mistr světa Imrich Bugár, manažer Daňkova memoriálu.

„Neznal jsem ho, ale jeho manažer Vláďa Maška mi ho nabídl, tak jsem si řekl, proč ne. A vyplatilo se. Předvedl velmi slušný výkon a stál nás málo peněz. Málokdy seženete levné a zároveň velmi kvalitní jméno.“

Nejlepší čtyři diskaři překonali v úterý hranici 64 metrů, pětinásobný vítěz turnovského mítinku Malachowski hodil 66,35 m. „I přesto, že teď mají kluci nabitou termínovku, tady celkově předvedli velmi dobré pokusy a ten Malachowského je na vysoké úrovni,“ uvedl Bugár.

Letos startovali v Turnově dva Češi a sedm zahraničních diskařů. Kromě dvou polských hvězd a Ortegy se představili ještě dva Němci, Rakušan a také trochu exotický borec Shamsudin z Malajsie.

„Udělali jsme takový mišmaš. Devět deset závodníků je ideální počet a stejný model podle finančních možností zachováme i na příští rok. Nechci zvát patnáct diskařů,“ uvedl Bugár, který už plánuje další ročník. „Možná budeme mít nový diskařský kruh, závodníci by ho chtěli.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž