Jiří Polák

Jiří Polák | foto: Dominik Bakeš / CNC / Profimedia , Profimedia.cz

Diamantová liga v Bruselu: útok na běžecké rekordy i debut sprintera Poláka

  • 1
Útok na nejlepší historické časy v hodinovce a běhu na 1000 metrů žen bude k vidění při pátečním mítinku atletické Diamantové ligy v Bruselu. Znovu bude skákat světový rekordman ve skoku o tyči Armand Duplantis, který ve středu v Lausanne posunul letošní maximum na 607 centimetrů. Premiéra v elitním atletickém seriálu čeká mistra republiky na 200 metrů Jiřího Poláka.

V hodinovkách mohou padnout nejlepší výkony z Ostravy. Ten mužský zaběhl při Zlaté tretře 2007 legendární Etiopan Haile Gebrselassie, který za 60 minut urazil 21.285 metrů. Ženské maximum o rok později na stejném mítinku vytvořila etiopská vytrvalkyně Dire Tuneová výkonem 18.517 metrů.

V Bruselu se bude kvůli koronavirovým omezením závodit od 19:00 bez diváků, kulisa se bude vysílat jen z reproduktorů.

Mužskému startovnímu poli vévodí čtyřnásobný olympijský šampion Mo Farah, jenž bude závodit na dráze poprvé od přechodu na silnici v roce 2017. Na závod v Bruselu se chystal v Pyrenejích. „Bude to můj první závod od maratonu v Chicagu loni v říjnu. Trápilo mě zranění a pak byly všechny závody zrušené kvůli pandemii koronaviru,“ uvedl na webu Světové atletiky sedmatřicetiletý Brit.

Mezi ženami se utkají dvojnásobná mistryně světa z loňského šampionátu v Dauhá Sifan Hassanová, která je schopná uspět na distancích od patnáctistovky po půlmaraton, a maratonská světová rekordmanka Brigid Kosgeiová. Pro tuto keňskou vytrvalkyni, která se chystá na říjnový maraton v Londýně, to bude první velký závod na dráze.

Běchovice - Praha: Nejstarší běžecký závod v Evropě. Získejte startovné zdarma

Nejlepší historický čas na nemistrovské distanci 1000 metrů se pokusí pokořit olympijská šampionka na patnáctistovce Faith Kipyegonová. Šestadvacetiletá Keňanka se chystá atakovat čas 2:28,98, který v roce 1996 zaběhla Ruska Světlana Mastěrkovová právě na stadionu v Bruselu. Afričanka byla tomuto výkonu blízko už před měsícem v Monaku, kde se k němu při prvním letošním regulérním mítinku Diamantové ligy přiblížila na 17 setin.

Další český sprinter dostal v nezvyklé sezoně poznamenané koronavirem pozvánku do Diamantové ligy. Po Janu Velebovi, který byl před necelými dvěma týdny ve Stockholmu pátý, si na elitní scéně zaběhne dvoustovku i dvaadvacetiletý Polák. Utká se mimo jiné se Slovákem Jánem Volkem, kterého rovněž čeká diamantová premiéra. Na startu budou jen Evropané, žádný z nich nemá osobní rekord pod 20 sekund.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž