Romana Dubnová

Romana Dubnová | foto: Reuters

Cíle jsem si nikdy nedávala, říká atletka Dubnová

Před sedmi roky pomýšlela na konec kariéry. Teď se výškařka Romana Dubnová chystá na olympijské hry. "Po mateřské jsem se už k závodění vracet nechtěla," přiznala vítkovická atletka.

"Najednou jsem však byla zpátky v tom kolotoči."

Známí jí volali, aby s nimi vyrazila na závody. A její výkony byly překvapením. "Najednou jsem si zlepšovala osobní rekordy, aniž bych se o to nějak moc snažila."

A to byl potřebný impulz. V tu chvíli si Dubnová řekla, že by byla škoda končit. "K tomu jsem dostudovala, dcera trochu odrostla, a tak se atletice znovu věnuju naplno."

Ve čtvrtek vás čeká Zlatá tretra. Co si pod tím mítinkem vybavíte?
Především Čokoládovou tretru, závod pro děti. To proto, že mám šestiletou dceru a s ní na čokoládovku s manželem chodíme.

Těšíte se vůbec na čtvrteční mítink?
Moc. Přece jen budu doma, kde moc ráda závodím.Mám tady hodně přátel, rodinu, která vždy přijde. A taková podpora v hledišti je pro mě vždycky velkým povzbuzením, o to více se snažím.

Takže když víte, že vás sledují i vaši nejbližší, podáváte lepší výkony?
Především mi to obrovsky pomáhá. Cítím se výborně, ať už jde o halovou Ostravskou laťku, nebo venku o Tretru či jiné závody na našem stadionu. Odpadnou vám starosti s cestováním, je to pohodovější.

Hvězdou Tretry bude nejlepší světová výškařka Blanka Vlašičová. Motivuje vás taková konkurence?
Ani ne. Blanka je v nedostižitelné pozici. S ní spíš soupeříte o druhé a další místa. Rozhodně ale nejsem typ, že bych to při účasti takové soupeřky zabalila.

V srpnu vyrazíte na olympijské hry. Je to pro vás splněný sen, cíl?
Nikdy v životě si nedávám cíle, ani to, že skočím dva metry, ani 195 centimetrů. A nedávala jsem si za cíl, když jsem byla mladší, skočit 180 nebo 190 centimetrů.

Když jste ale zmínila ty dva metry. Nelákají vás?
Je to magická výška, český rekord, ale nesoustředím se na to. Vím, že v tréninku jsem se posunula zase dále. Uvidíme, co bude.

Dá se říct, že olympijské hry budou vrcholem vaší kariéry?
Těžko říct. Zdá se, že ano, protože mi letos bude třicet let. Jsem už jedna z těch zkušenějších sportovkyň. Cítím se však v pohodě, optimálně a na nějaké končení kariéry nemyslím.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž