Chodec Vít Hlaváč na mistrovství Evropy v Poděbradech.

Chodec Vít Hlaváč na mistrovství Evropy v Poděbradech. | foto: ČAS / Soňa Maléterová

Světová chodecká esa v Poděbradech. Představí se i Hlaváč a Martínková

  • 0
Už tuto sobotu se v Poděbradech uskuteční tradiční chodecký mítink, během 92. ročníku se na středočeské kolonádě představí historicky největší počet účastníků v závodech na 20 kilometrů. Chybět nebudou ani čeští zástupci Eliška Martínková či Vít Hlaváč, dorazí i světová esa.

Mezi ženami o výhru zabojuje například Kimberly Garcíaová Leónová, dvojnásobná mistryně světa z Eugene 2022. V Poděbradech si 30letá Peruánka odbude premiéru. Čtvrté vítězství chce ve středočeském městě přidat Antonelle Palmisanová z Itálie, která ovládla minulé olympijské hry v Tokiu.

Další velkou favoritkou bude třeba Ekvádorka Glenda Mojerónová, jež disponuje nejrychlejším osobním rekordem z celého startovního pole. Šanci na dobré umístění mají v závodě na 20 kilometrů i Italka Eleonora Anna Giorgiová či Mexičanka Alegna Gonzálezová.

Do Poděbrad se chystá i olympijská vítězka z Tokia. Českou nadějí Martínková

Z Češek se na trati předvede Martínková, která bude obhajovat loňskou dvanáctou příčku. Díky pokořenému času si minulý rok v Poděbradech zajistila místo na univerziádě, letos už má jistý start na atletickém mistrovství Evropy v Římě. K účasti na olympiádě by 21letá Češka potřebovala splnit limit 1:29,20.

Další reprezentantka Tereza Ďurdiaková, která loňský závod na 35 kilometrů kvůli bolavé noze během klání vzdala, se letos v Poděbradech kvůli nemoci nepředstaví. Na trať naopak vykročí Hlaváč, který minulý rok na 35 kilometrech taktéž bojoval s bolestí, závod nakonec dokončil jako 27.

Letos věří Hlaváč v další posun na dvacítce. Soupeři mu budou například čtyřnásobný světový medailista Perseus Karlström ze Švédska, Ciao Bonfim z Brazílie či Kanaďan Evan Dunfee. V programu jsou rovněž juniorské závody na deset kilometrů, do kterých zasáhne i Ema Klimentová.

Medailisté z olympiády i mistrovství světa. Chodecká elita míří do Poděbrad

Kromě závodu připraví pořadatelé i doprovodný program, vedle autogramiády reprezentanta Hlaváče jej obstará Atletika pro děti. Děti si budou moct zaházet pěnovým oštěpem, skočit z místa do dálky, zaběhnout slalom nebo přes překážky. V letech 2021 a 2023 se v Poděbradech odehrálo mistrovství Evropy družstev v chůzi, tato akce se zde uskuteční i příští rok.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž