Čeplaková touží srovnat účty s Mutolaovou

Ostrava - Slovinská osmistovkařka Jolanda Čeplaková je další velkou atletickou osobností, kterou pozvali do České republiky organizátoři atletické Zlaté tretry. Halová světová rekordmanka zavítala ve středu do Ostravy a za necelý půlrok se na stejné místo vrátí, aby se stala jednou z ozdob dvaačtyřicátého ročníku mítinku, který je v letošním roce premiérově zařazen do prestižní série Super Grand Prix. Pořadatelé doufají, že chystaný souboj Čeplakové s českou běžkyní Ludmilou Formanovou, bude patřit k vrcholům celého klání.

Šestadvacetiletá rodačka z Velenje, loňská mistryně Evropy z haly i venku, je podle mnoha odborníků jednou z potenciálních pokořitelek letitého světového rekordu. Ten drží od roku 1983 trenérka Formanové, legendární česká běžkyně Jarmila Kratochvílová.

Čeplaková, slovinská sportovkyně loňského roku, za jejím časem pod otevřeným nebem zatím zaostává o necelé dvě sekundy. "Ten čas je hodně rychlý," svěřila se usměvavá blondýnka na dnešní tiskové konferenci v Ostravě. "Zaběhnout kolo za sedmapadesát vteřin, to není zase až takový problém, ale zvládnout stejně rychle ještě jedno, to už je mnohem horší," upozornila.

Její výkonnost prudce vyletěla teprve v minulé sezoně. Za nárůstem formy stojí nový trenér Aleš Škoberne, který od základu změnil její tréninkový plán. "Hlavně jsem se začala specializovat na osmistovku. Vše je teď mnohem intenzivnější, trénink je koncipován jako pro muže," vysvětlila Čeplaková. Osobní maximum si v loňském roce polepšila o tři sekundy na 1:55,19 minuty. V historických tabulkách jí patří sedmé místo, ale v minulém roce nebyla žádná žena na této trati rychlejší.

Ostravský ovál nebude pro Čeplakovou neznámý. Z paměti vylovila svou účast na Evropském poháru juniorů v roce 1995. "Tehdy jsem tu závodila za Kladivar Celje, už ani nevím, v jaké disciplíně. Snad v patnáctistovce," přemýšlela atletka, jež našla pro zimní přípravu nejlepší tréninkové zázemí ve Vídni. Ve Slovinsku údajně neexistuje hala odpovídajících parametrů.

Její tréninkové úsilí momentálně směřuje k blížícímu k blížícímu se halovému mistrovství světa v Birminghamu. Tady má v plánu alespoň částečně srovnat nevyřízené účty s Marií Mutolaovou z Mozambiku. "Toužím ji porazit. Vloni jsem s ní běžela šestkrát a ani jednou se mi to nepovedlo," vyhlásila boj tradiční rivalce.

Termín halového šampionátu má velký význam i pro organizátory ostravského mítinku. V Birminghamu se startovní listina Zlaté tretry z velké části zaplní dalšími jmény. "Měli bychom tam podepisovat další smlouvy. V březnu už bude výčet účastníků mnohem bohatší, zatím se jen jedná," řekl technický ředitel mítinku Jan Slanina.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž