Brácha neměl na bráchu nervy

  • 1
Ostrava - Výškař Tomáš Janků roztleskával a burcoval ostravské diváky, pak klesl na kolena a zakryl si oči. "Neměl jsem na to nervy," vykládal poté. Jeho staršímu bratrovi Janovi totiž na českém šampionátu v Ostravě zbýval poslední pokus na výšce 228 centimetrů. Nakonec uspěl a zachránil účast na mistrovství Evropy v Mnichově. "Byl jsem úplně klidný. Za ta léta už jsem něco zažil, říkal jsem si, že buď prodám svoje zkušenosti nebo si udělám dovolenou," vyprávěl Jan Janků.Podrobnosti o mistrovství ČR v Ostravě

Limit pro účast na ME splnilo hned pět výškařů, do Mnichova však mohou odjet jen tři. V případě rovnosti výkonů rozhodovalo umístění na mistrovství republiky, před nímž drželi trumfy v rukou Tomáš Janků (230 cm) a Svatoslav Ton s Tomášem Ortem (oba 228). Jan Janků (227) mohl na vítkovickém stadionu ještě do situace promluvit, Jaroslav Bába (227) o příležitost přišel na MS juniorů v Kingstonu. 

"Nesoustředil jsem se na medaile ani další výšky, jen na 228 centimetrů," popisoval Jan Janků, který notně rozesmutnil vypadnuvšího Tomáše Orta. Po zdařilém počinu si padli s bratrem do náruče a jali se překonávat svá osobní maxima, protože soutěži už kralovali jen oni.

Stříbrný Jan zkoušel 230 cm, zlatý Tomáš o tři centimetry více, leč neúspěšně. "Pokusy byly nadějné, chybělo kousek štěstí," shodovali se oba sourozenci.

"Prach jsem si nevystřílel, snad jsem si ho schoval do Mnichova," natruchlil nad nezdarem na 233 cm Tomáš Janků, který se o stejné výšiny pokoušel při svém triumfu na Zlaté lize v Oslo.

Jan Janků má zatím v souvislosti se svým vystoupením v bavorské metropoli skromnější plány. "V minulosti jsem vždycky cítil formu a pak kvalifikaci podcenil. Teď se na ni maximálně soustředím."

Na velkou akci spolu pojedou už pošesté, naposledy se potkali v březnu na halovém mistrovství Evropy ve Vídni.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž