Usain Bolt z jamajky se stal podle očekávání mistrem světa v běhu na 100 metrů.

Usain Bolt z jamajky se stal podle očekávání mistrem světa v běhu na 100 metrů. | foto: AP

Zlatý Boltův reparát. Jamajský sprinter je mistrem světa na stovce

  • 25
Nad moskevským stadionem v Lužnikách létaly blesky, jeden pak proletěl i po atletické dráze. Usain Bolt! Jamajský rychlík se vrátil na světový trůn, o který přišel po ulitém startu a diskvalifikaci na šampionátu v Tegu. Znovu je mistrem světa na stometrové trati. Jeho vítězný čas - 9,77 sekundy.

Už druhý den po svém kolapsu v Koreji Bolt přesvědčoval: "Je to zklamání, ale příště se vrátím na trůn." Svůj slib splnil. Šesté zlato kariéry, takový byl pro Bolta výsledek zmoklého moskevského závodu.

Znovu na něj neměl nikdo.

Nikdo ze suity jamajských kolegů, ani Justin Gatlin, který jako jediný letos dokázal Bolta porazit a který nakonec doběhl druhý, osm setin za novým šampionem. Pro Američana stejně jako pro Bolta to byl nejrychlejší čas sezony. Třetí Jamajčan Nesta Carter běžel za 9,95.

Souboj o zlato v běhu na 100 metrů měl jasného a očekávaného vítěze, Usain Bolt
Usain Bolt z jamajky se stal podle očekávání mistrem světa v běhu na 100 metrů.
Usain Bolt z jamajky se stal podle očekávání mistrem světa v běhu na 100 metrů.

Pomodlil se, koukl do nebe, ze kterého na něj padaly dešťové kapky. Pak zazněl výstřel a Bolt tentokrát reagoval stejně pohotově jako jeho soupeři, na opatrnost nebyl čas.

Lepší úvod měl sice Gatlin, dlouhých šedesát metrů upaloval před svým největším rivalem, jenže pak se Boltovy nohy roztočily do obvyklých otáček a Jamajčan svoji misi zakončil triumfem.

Jamajská vláda tak trvá, Bolt vyhrál ve světovém rekordu v Berlíně, o dva roky později ho zastoupil Yohan Blake, který v Moskvě kvůli zranění scházel, teď štafetu znovu převzal nejrychlejší muž planety.

V semifinále byl Bolt druhý nejrychlejší

Neměl nejrychlejší start, na ty si Bolt dává od šampionátu v Tegu pozor. Přesto jamajský blesk s velkým přehledem i vypuštěným závěrem snadno prošel do finále stometrového sprintu v čase 9,92.

Světový rekordman Bolt měl startovní reakci 0,173 sekundy, o dvě setiny pomalejší než většina jeho soupeřů, přesto už po šedesáti metrech dotáhl všechny své soupeře a pak v klidu a pohodě proběhl cílem.

"Jsem spokojený, jak mi pracovaly nohy," vzkázal pak. "Reakce byla OK, prvních deset metrů taky. Plán pro finále? Prostě to zvládnout. A světový rekord? Nevím, uvidíme..."

Mezi osmičku finalistů se Bolt probil druhým nejrychlejším časem, o dvě setiny byl rychlejší jeho reprezentační kolega Nickel Ashmeade. Bylo to vůbec jamajské finále, na start nastoupili hned čtyři muži ve žlutých dresech, k nim se přidali dva Američani a "šťastní poražení" Brit Dasaolu a Francouz Lemaitre, který se do osmičky vmáčkl s časem rovných deset sekund.

VÝSLEDKY

Atletické mistrovství světa v Moskvě

Muži: 100 m: 1. Bolt (Jam.) 9,77, 2. Gatlin (USA) 9,85, 3. Carter 9,95, 4. Bailey-Cole 9,98, 5. Ashmeade (všichni Jam.) 9,98, 6. Rodgers (USA) 10,04, 7. Lemaitre (Fr.) 10,06, 8. Dasaolu (Brit.) 10,21.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž