Momentka z tradičního závodu Běchovice - Praha

Momentka z tradičního závodu Běchovice - Praha | foto: Český atletický svaz

Nejen boj o tituly. Běchovice lákají i amatéry, běžet má téměř tři tisíce lidí

  • 0
Opět po roce silnice mezi Běchovicemi a Prahou zaplaví tisíce běžců. V neděli 25. září se uskuteční už 126. ročník slavného desetikilometrové závodu. Kromě amatérů se v jeho rámci odehraje i mistrovství České republiky v silničním běhu.

Na startu elitní ženské části nebude chybět Moira Stewartová. Sedmadvacetileté vytrvalkyni se v Běchovicích daří. Ovládla poslední dva ročníky, loni navíc trať pokořila v historický nejrychlejším čase českého mistrovství 33:24 minuty.

I letos bude patřit mezi největší favoritky.

Stewartová v březnu v Istanbulu výrazně vylepšila národní rekord v půlmaratonu, na sklonku května pak vytvořila při Evropském poháru ve francouzském Pacé národní historické maximum na dráhové desítce.

Utekl z vojny, nezastavily ho nemoci ani zranění. Běchovický rekordman Kříž

Na vítězství by mohla pomýšlet i Tereza Hrochová, loni druhá. I šestadvacetiletá Češka má za sebou vydařený rok. Na mistrovství světa v Eugene byla sedmnáctá v maratonu, na evropském šampionátu v Mnichově na stejné distanci třiadvacátá.

Ani v mužském poli nechybí obhájce loňského prvenství. Martin Zajíc při 125. ročníku zaskočil všechny favority a doběhl si pro premiérový triumf.

Dokáže podobný úspěch zopakovat?

Proti němu se postaví zkušení běžci. Mezi nimi například Jiří Homoláč, který je z letošní startovní listiny mužem, který zvládl Běchovice nejrychleji. Před třemi lety zde při svém druhém triumfu slavil v čase 30:00 minuty.

Jak chutná běchovické zlato, poznal i Vít Pavlišta, ten slavil v roce 2019. Do okruhu favoritů patří také Viktor Šinágl, loni stříbrný, či Jakub Zemaník, někdejší trojnásobný vítěz.

Závod ale tradičně není jen o elitních závodnících.

Průběh mistrovského závodu bude možné sledovat prostřednictvím streamu na facebooku Česká atletika.

Celkem by se mělo na start postavit téměř tři tisíce běžců, z nichž značnou část tvoří amatérští nadšenci.

V 11:10 vyběhnou na trať veteráni, v 11:20 odstartuje mistrovský závod mužů, žen, juniorů a juniorek a od 11:30 pak vyrazí ve třech vlnách v desetiminutových intervalech ostatní.

I neběžci si mohou přijít na své. V cíli totiž bude probíhat doprovodný program se stánky partnerů, fotokoutkem a autogramiádou. Podpisy budou rozdávat Moira Stewartová, Tereza Hrochová a Marcela Joglová, která je patronkou letošního ročníku.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž