Bártová uvolnila trůn, kdo přijde po ní?

Praha - Halová mistryně světa ve skoku o tyči Pavla Hamáčková chce ve středu při jubilejním desátém ročníku Pražské tyčky zaútočit na hranici 450 centimetrů. Třiadvacetiletá závodnice s halovým maximem 456 cm je při exhibičním mítinku v dolní části Václavského náměstí hlavní favoritkou na uvolněný trůn po zraněné Daniele Bártové, která vyhrála všechny předchozí ročníky a tabulkám nejlepších výkonů mítinku vévodí loňským výsledkem 446 centimetrů.

Hamáčková se dosud přes uznávanou hranici čtyř a půl metru přehoupla pouze v hale, pod širým nebem se naposledy neúspěšně pokusila o její zdolání při pondělním Memoriálu Josefa Odložila.

"Pokoušela jsem se již poněkolikáté, ale ve zmrzlém večeru na Strahově jsem znovu neuspěla. Tak se pokusím při Pražské tyčce o reparát," slíbila halová mistryně světa i Evropy. Jejími největšími rivalkami v osmičlenné startovní listině budou Maďarka Zsuzsanna Szabóová s osobním rekordem 451 centimetrů a Caroline Hingstová z Německa, která již skočila 440 centimetrů.

Rekord mítinku v soutěži mužů drží od roku 1995 Kazach Igor Potapovič výkonem 585 cm. O plných patnáct centimetrů více, tedy rovných šest metrů, však má skočeno hlavní hvězda závodu Tim Lobinger z Německa.

Jeden z deseti 'šestimetrových' skokanů světa vytvořil již v pondělí na Strahově rekord Memoriálu Josefa Odložila, když v chladném počasí překonal laťku ve výšce 570 cm.

Mezi jeho jedenácti protivníky patří k největším soupeřům Rus Vadim Strogaljov s osobním maximem 585 centimetrů, Ukrajinec Ruslan Jeremenko či Dominic Johnson, Američan závodící za ostrov Svatá Lucie.  Domácí favorit a český rekordman Štěpán Janáček chce napravit pondělní nezdar na Odložilově memoriálu, kde se musel spokojit pouze s výkonem 540 cm a pátou příčkou.

Tyčkařky zahájí svůj závod v 15.00, po nich přibližně od 17.00 nastoupí muži.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž