Jaroslav Bába | foto: Reuters

Výškař Bába: 230 cm? Vím, že na to mám. Další šance čeká v Ostravě

  • 0
Pět závodů má letos za sebou výškař Jaroslav Bába. Zatím vyhlíží skok přes 230 centimetrů. 224, 227, 225, 218 a 228. To jsou zatím jeho letošní výkony. Na 230 centimetrů útočit i v úterý, kdy se představí na Ostravské laťce v nové atletické hale u Ostravar Arény.

„Start do halové sezony byl jakž takž, ale pořád vyhlížím těch dvě stě třicet,“ prohlásil karvinský rodák Bába, který do vrcholové atletiky naskočil v SSK Vítkovice. „Hlavně jsem rád, že jsem zdravý a že ve mně je nějaká bojovnost. Docela si ty halové závody užívám.“

Co vám k těm 230 centimetrům chybí?
V Banské Bystrici (227 cm) byl třetí pokus na té výšce lehounký a ani v Hustopečích (228 cm) mi moc nechybělo. Vím, že na to mám, takže budu rád, když se to povede někdy příště.

Třeba už v Ostravě na úterním halovém mítinku?
Na ten se moc těším, na tu novou halu. Všichni mi říkají, že je to tam super.

Bude to pro vás test před halovým mistrovstvím republiky, které tam bude 27. a 28. února?
Jsem rád, že si tam teď zaskáču, ale na halový šampionát se nijak speciálně nechystám, beru ho jako jeden ze závodů v této části sezony.

Jaroslav Bába ve finále výšky na MS v Pekingu
Výškař Jaroslav Bába

Ostrava se dočkala haly, která by měla pomoci udržet atlety v kraji, aby neodcházeli jinam za lepšími podmínkami. Vy byste zůstal ve Vítkovicích, kdyby už tehdy hala stála?
To nevím. Těžko teď říct. Neodcházel jsem jen kvůli tomu, že tu nebyla hala. Potřeboval jsem tehdy hlavně změnu, byl to pro mě už velký stereotyp, potřeboval jsem nějak nakopnout a začít dělat výšku jakoby od začátku a jinak.

Halový světový šampionát je koncem března v americkém Portlandu. Je to váš cíl?
Pořadatelé si přejí, aby tam bylo jen finále, rovnou dvanáct lidí, takže limit je vysoký – 233 centimetrů. Letos si chci v hale zazávodit a užít si ty mítinky. Portland pro mě není priorita. Kdyby se mi zadařilo a měl bych tu výkonnost, možná bych o tom uvažoval, ale pokud to nevyjde, nic se neděje. Hlavně chci jet na olympiádu do Ria.

Tam už limit máte, že?
Ano, z loňska, kdy jsem skočil dvě stě třicet jedna. Limit je o dva centimetry nižší. Ale budu ho muset potvrdit v létě na nějakých závodech, ale to by mělo stačit i dvě stě dvacet šest centimetrů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž