Vítězslav Veselý

Vítězslav Veselý | foto: Reuters

Ďábelská sezona oštěpu. Jak uspět v Pekingu? Závodit jako v Kolíně

  • 2
Za tři týdny je čeká událost, které podřizují celoroční snažení – mistrovství světa. Až vstoupí do Ptačího hnízda, bude to mimořádný zážitek. Z tribun pekingského stadionu na ně může hučet až 90 tisíc lidí. V takovém „kotli“ budou muset ukázat to nejlepší, co v nich je. Tam se rozhodne, zdali rok 2015 bude úspěšný, či nikoliv.

Kulisy, v nichž se čeští oštěpaři chystají, jsou ještě daleko vzdálené čínské vřavě. U nymburského Sportovního centra vládne klid. Poblíž se vine řeka Labe, na přilehlá sportoviště pálí červencové slunce.

Samotní atleti připouštějí, že Peking už se občas vkrádá mezi témata jejich hovorů, a to nejen proto, že byl v pátek zvolen jako pořadatel zimní olympiády 2022.

„Je dobré na mistrovství myslet, trochu vás to mobilizuje v tréninku. Tělo se postupně začíná fyzicky i psychicky připravovat,“ říká oštěpař Vítězslav Veselý, obhájce titulu. „Akorát to člověk nesmí přehnat, nesmí to omezovat spánek, nesmíte z toho být nervózní. Spíš je potřeba to využít ve váš prospěch.“

Jakub Vadlejch

Petr Frydrych

Právě oštěpaři mohou být v Pekingu velkou českou silou, vždyť v letošních tabulkách jsou mezi nejlepší osmičkou hned tři: kromě Veselého ještě Jakub Vadlejch a Petr Frydrych, další svěřenci legendárního Jana Železného. Což je v roce 2015 obzvlášť cenné, neboť i hody konkurentů letos míří daleko, dva z nich už překonali 90 metrů.

Pohoda září zejména z Vadlejcha, který si nedávno hodem 86,21 metru zlepšil osobní rekord. Pochvaluje si, že je konečně zdravý a dokázal stabilizovat výkony. I díky silnější psychice. „Lidé mi dřív říkávali, že hodím daleko jen v Domažlicích nebo v Kolíně, kde se dívají tři lidé. Ale teď to mám tak, že čím větší závod, tím lepší metry,“ pochvaluje si. „Stejné to musí být i v Pekingu: musím k němu přistoupit stejně jako k závodu v Kolíně.“

Frydrych už jeden závod letos v Pekingu vyhrál, v květnu tam ovládl mítink kategorie World Challenge. „Je tam super stadion, rychlejší povrch, i sektor na oštěp je dobrý. A že se mi tam daří? To je berlička, kterou můžu využít v hlavě,“ tvrdí.

Veselý před sedmi lety na hrách v Pekingu poprvé přehodil osmdesát metrů, letos se zase přiblížil i devadesátimetrové metě. „Taky v Pekingu se budu prát o to, abych podal co nejlepší výkon. Uvidíme, na co to bude stačit,“ prohlásil.

Uvidíme to už za necelý měsíc.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž