Jarmila Kratochvílová.

Jarmila Kratochvílová. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Vláda Kratochvílové a Fibingerové. Tak vypadal šampionát v Ostravě před lety

  • 1
Halové mistrovství republiky v atletice se v Ostravě konalo také v roce 1977. A přestože tento šampionát dělí od toho letošního 39 let, pár paralel se najít dá.

„Tenkrát se mistrovství konalo v přetlakové hale, která byla postavena v roce 1976,“ připomněl Oldřich Zvolánek z atletického klubu SSK Vítkovice a zároveň tak upozornil i na fakt, že rovněž letošní 42. halové mistrovství republiky v atletice hostí zcela nová hala - atleti budou o víkendu závodit v nedávno dokončené hale v těsném sousedství Ostravar Arény.

V hale stejně jako před bezmála čtyřiceti lety nebude scházet Vladimír Černý - tehdy atlet, který v běhu na 1 500 metrů skončil šestý, v současnosti trenér vítkovického atletického oddílu a také ostravského sportovního gymnázia.

„A s pořádáním jsme se málem trefili do stejného data,“ zmínil Zvolánek. V roce 1977 se šampionát v Ostravě konal ve dnech 26. a 27. února, letos 27. a 28. února.

Stejně jako před lety bude na mistrovství republiky k vidění domácí atletická špička. V roce 1977 se ukázaly například legendární běžkyně Jarmila Kratochvílová, která vyhrála čtyřstovku, a své disciplíně vládla i koulařka Helena Fibingerová.

Mnohé se však změnilo - jako příklad lze uvést, že v roce 1977 se výkony atletů měřily ručně. Dnes už mají rozhodčí k dispozici moderní techniku.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž