Arbitráž o Mencově kauze ještě nerozhodla

Praha - Arbitrážní rada Českého atletického svazu po svém prvním jednání o dopinkovém případu koulaře Miroslava Mence vyzvala stranu doživotně potrestaného atleta, aby svědecky doložila tvrzení, na nichž zakládá svoji obhajobu. Podle předsedy Jana Jirky dospěla rada také k závěru, že disciplinární komise, která v srpnu potrestala třicetiletého vrhače doživotním zákazem startů, nedostatečným způsobem zdůvodnila své rozhodnutí.

Menc se v úterý prvního sezení arbitráže osobně nezúčastnil, protože je v současnosti na soukromé návštěvě Spojených států amerických. Před komisí jej zastupoval jím pověřený doktor Jan Hnízdil.

"Mám z dnešní diskuse velmi dobrý pocit, oproti disciplinární komisi jeví arbitrážní rada evidentní snahu uvážlivě se případem zabývat," konstatoval málokdy spokojený Hnízdil s tím, že k jeho radosti označila rada v obhajobě předložená stanoviska České endokrinologické společnosti a Akademie věd za velice závažná.

Menc na svou obhajobu od počátku případu tvrdil, že k jeho již druhému dopinkovému nálezu došlo v důsledku "fyziologické reakce organismu na extrémní fyzickou zátěž, tomu odpovídající vysoce kalorickou, proteiny bohatou stravu, aklimatizační obtíže a virové onemocnění po návratu ze soustředění na Kanárských ostrovech, kde byl odběr proveden".

Podle Hnízdila nebude pro Mence problém toto tvrzení svědecky doložit. "Shodou okolností jsem v době soustředění bydlel coby lékař cyklistického klubu Author ve stejném hotelu. Jako svědka lze předvolat i kteréhokoliv ze závodníků," pravil Hnízdil, který má písemné stanovisko předložit do dvou týdnů. Poté bude arbitrážní rada znovu svolána.

Bez doručení omluvy se k arbitráži nedostavil rovněž pozvaný předseda disciplinární komise Miroslav Ševčík. "Jeho účast u případu bude nutná. Požadujeme po něm vysvětlení, proč nebyly do rozhodnutí o trestu zapracovány názory endokrinologické společnosti, které si disciplinární komise sama vyžádala," uvedl Jirka.

Podle něj je v případu sporná především udaná hodnota zakázané látky v atletově moči (46 ng/ml). Její výše (třiadvacetinásobek limitní hodnoty) přitom byla při rozhodování disciplinární komise klíčová. "Z řady vědeckých stanovisek vyplývá, že hodnotu lze určit jen přibližně, a kdo mluví o přesných číslech, je hazardér a hráč na burze," pravil Jirka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž