Žloutkový krém alá Zabaglione
Zkuste si doma připravit tento trošku náročnější, ale moc dobrý italský krém. S čerstvými malinami je prostě úchvatný.
Stupeň obtížnosti
Střední
Vaření 50 min
bez odležení
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
462 KCal
21 %
19 %
-
Energie
1932 KJ
21 %
19 %
-
Sacharidy
17,7 g
20 %
18 %
-
Vláknina
0,0 g
0 %
0 %
-
Bílkoviny
11,2 g
18 %
17 %
-
Tuky
38,2 g
59 %
55 %
-
nasycené
22,5 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Do středně velkého hrnce nalijeme mléko a smetanu. Přidáme vyškrábnutou dřeň z vanilky i prázdný lusk. Žloutky a cukr vložíme do mísy a vyšleháme do pěny.
- Hrnec s mlékem a smetanou zahříváme na středním plameni, dokud se neobjeví první bublinky, pak sejmeme z plotny a lusk vyndáme. Za stálého míchání nalijeme horký krém na ušlehané žloutky. Nad velkou mísu dáme jemný cedník či síto a horkou směs jím procedíme.
- Formičky (o objemu cca 200 ml) naplníme připraveným krémem a vložíme je do pekáčku s horkou vodou, která by měla sahat asi 1,5 cm pod okraj formiček.
- Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C 30–35 minut, dokud směs trochu neztuhne. Formičky pak vyjmeme z pekáče a na několik minut je postavíme na drátěnou podložku, aby ochladly. Poté je vložíme do chladničky a necháme odležet přes noc.
- Před podáváním navrch každého dezertu nasypeme lžičku cukru a vložíme do rozpálené trouby na nejvyšší stupeň grilu a krátce zapékáme, dokud cukr nezkaramelizuje. Ozdobíme čerstvými malinami.