Ingredience
Postup
- Nejprve si připravíme kvásek. Do misky dáme asi 50 ml ohřátého (vlažného) mléka, přidáme rozdrobené droždí, špetku soli a lžíci cukru. Nádobku zakryjeme utěrkou a postavíme ji asi na půl hodiny na teplé místo.
- Zatímco budeme čekat, než nám kvásek vzejde, do větší mísy vsypeme mouku, osolíme ji. Pak vlijeme připravený kvásek, olej, žloutek, zbylé mléko a pořádně propracujeme. Postup odpovídá klasickým postupům přípravy těsta.
- Těsto si můžeme připravit už večer, zabalíme ho do potravinářské fólie a uložíme na noc do chladničky. Ráno už jen plynule pokračujeme, jen nezapomeneme těsto znovu pořádné prohníst.
- Ať už jsme se vrhli do přípravy naráz, nebo jsme bochánek právě vytáhli z ledničky, v obou případech pokračujeme dál tím, že ho lehce zaprášíme hladkou moukou a necháme asi půl hodinku vykynout. Kynutí můžeme urychlit tím, že si zahřejeme troubu na 100 °C, pak těsto vykyne za pět minut.
- Když těsto noblesně vzejde, vyndáme ho na pomoučněnou pracovní desku.
- Pokud chceme tvořit housky, těsto si rozdělíme zhruba na 10 až 12 dílů, každý z nich rozkrojíme ještě na další tři menší dílky. Vyválíme z nich delší prameny a spleteme jako copánek.
- Na rohlíky válečkem rozválíme zhruba z každé třetiny těsta kulatou placku. Tu nožem rozkrájíme (jako dort) na čtyři díly, čímž vzniknout trojúhelníky, které postupně zarolujeme. Začneme od nejširší strany, přejdeme až k cípku ve středu. Pokud rohlíky zatočíme, rázem z nich máme podkovičky.
- Na posypku můžeme použít podle chuti hrubozrnnou mořskou sůl, kmín, sezamové semínko, sladkou papriku nebo provensálské koření, které pečivo krásně ovoní.
- Pečivo přesuneme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme ho rozšlehaným vejcem, posypem a necháme ještě pár minut odpočívat. Nezapomeneme, že ještě lehce vyběhne.
- Zakrátko je vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů, kde si pobudou přibližně 20 minut.