Voňavé domácí rohlíky a housky

1 hodnocení

Po letech konzumace průmyslových rohlíků už jsme skoro zapomněli, jak chutná domácí pečivo. Cena po započítání ceny surovin a energie bude sice srovnatelná s pečivem z obchodu, pochutnáte si ale stokrát víc.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

Ingredience

12 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    183 KCal

    8 %

    8 %

  • Energie

    766 KJ

    8 %

    8 %

  • Sacharidy

    30,9 g

    35 %

    31 %

  • Vláknina

    1,8 g

    6 %

    6 %

  • Bílkoviny

    7,2 g

    11 %

    11 %

  • Tuky

    3,1 g

    5 %

    4 %

  • nasycené

    1,4 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Nejprve si připravíme kvásek. Do misky dáme asi 50 ml ohřátého (vlažného) mléka, přidáme rozdrobené droždí, špetku soli a lžíci cukru. Nádobku zakryjeme utěrkou a postavíme ji asi na půl hodiny na teplé místo.
  2. Zatímco budeme čekat, než nám kvásek vzejde, do větší mísy vsypeme mouku, osolíme ji. Pak vlijeme připravený kvásek, olej, žloutek, zbylé mléko a pořádně propracujeme. Postup odpovídá klasickým postupům přípravy těsta.
  3. Těsto si můžeme připravit už večer, zabalíme ho do potravinářské fólie a uložíme na noc do chladničky. Ráno už jen plynule pokračujeme, jen nezapomeneme těsto znovu pořádné prohníst.
  4. Ať už jsme se vrhli do přípravy naráz, nebo jsme bochánek právě vytáhli z ledničky, v obou případech pokračujeme dál tím, že ho lehce zaprášíme hladkou moukou a necháme asi půl hodinku vykynout. Kynutí můžeme urychlit tím, že si zahřejeme troubu na 100 °C, pak těsto vykyne za pět minut.
  5. Když těsto noblesně vzejde, vyndáme ho na pomoučněnou pracovní desku.
  6. Pokud chceme tvořit housky, těsto si rozdělíme zhruba na 10 až 12 dílů, každý z nich rozkrojíme ještě na další tři menší dílky. Vyválíme z nich delší prameny a spleteme jako copánek.
  7. Na rohlíky válečkem rozválíme zhruba z každé třetiny těsta kulatou placku. Tu nožem rozkrájíme (jako dort) na čtyři díly, čímž vzniknout trojúhelníky, které postupně zarolujeme. Začneme od nejširší strany, přejdeme až k cípku ve středu. Pokud rohlíky zatočíme, rázem z nich máme podkovičky.
  8. Na posypku můžeme použít podle chuti hrubozrnnou mořskou sůl, kmín, sezamové semínko, sladkou papriku nebo provensálské koření, které pečivo krásně ovoní.
  9. Pečivo přesuneme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme ho rozšlehaným vejcem, posypem a necháme ještě pár minut odpočívat. Nezapomeneme, že ještě lehce vyběhne.
  10. Zakrátko je vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů, kde si pobudou přibližně 20 minut.

Rodinu budit nemusíte, vůně čerstvého pečiva by vzbudila i mrtvého. A navíc, tyto housky rozhodně nestačí ztvrdnout.

Autoři: ,

Podobné recepty

Párečky ve slanině se ztraceným vejcem

Typická anglická snídaně.

Velikonoční kakaová vajíčka

Ozdobte si snídani do velikonočních motivů.

Rýžová kaše

Nastartujte den výbornou sladkou kaší.

Rýžová kaše s mákem a švestkovou omáčkou

Nastartujte den výbornou sladkou kaší.

Heřmánkové vafle s karamelovým pomerančem

Pokud máte ráno trochu víc času na přípravu snídaně, vyzkoušejte tento skvělý recept. Váš den začne...