Svatomartinská husa

1 hodnocení

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji do trouby v sobotu večer a v neděli máte sváteční oběd jako malovaný.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 780 min

Ingredience

8 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    1599 KCal

    73 %

    67 %

  • Energie

    6692 KJ

    73 %

    67 %

  • Sacharidy

    0,8 g

    1 %

    1 %

  • Vláknina

    1,5 g

    5 %

    5 %

  • Bílkoviny

    78,7 g

    125 %

    116 %

  • Tuky

    142,3 g

    219 %

    203 %

  • nasycené

    40,6 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Z husy oškubáme přebytečná brka, případné jemné peří opálíme zapalovačem. Z opeřence vyndáme droby, z nich můžeme udělat vývar a skvělou polévku. Okrájíme přebytečný tuk, odstraníme křídla před prvním záhybem (opět je můžeme použít do polévky).
  2. Maso opláchneme a papírovou utěrkou osušíme. Osolíme ho, i zevnitř, a vydatně okmínujeme (opět vhodíme pár kmínů i dovnitř těla).
  3. Husu dáme na pekáč (pokud ho nemáte, hlavu si lámat nemusíte, použijte stejně jako my hlubší plech) a podlijeme vodou. Celou husu zakryjeme alobalem nebo přiklopíme vrškem pekáče.
  4. Nastavíme teplotu na 70-80 °C, husu vložíme do trouby a jdeme klidně spát (pozor na moderní trouby, některé mají bezpečnostní pojistku a trouba se po několika hodinách sama vypne).
  5. Po dvanácti hodinách odstraníme alobal (víko), husu velkou jehlicí propícháme, lehce polijeme výpekem a zvýšíme teplotu na 180 °C. Husu necháme v troubě zezlátnout, trvá to zhruba hodinu.
  6. Poté naběračkou odebereme vyškvařený tuk, drůbež naporcujeme a podáváme lehce přelitou zbylým výpekem. Kůrka je krásně křupavá a maso tak měkké, že samo odpadává od kosti.

Doporučujeme podávat se zelím. Červené můžete připravit nasladko, zatímco bílé zkuste vyladit dokysela. Dokonalým společníkem k huse je mladé víno, svatomartinské. Anebo mastnotu spláchněte dobře vychlazeným pivem.

Autoři: , ,

Podobné recepty

Plněné bramborové knedlíky s červeným zelím

Domácí knedlíky plněné uzeným masem, tahle skvělá klasika je vždycky dobrou volbou.

Vepřová líčka na houbách

Vepřová líčka jsou přehlíženou ingrediencí, která vás nadchne svou jednoduchou přípravou a...

Špekové knedlíky

Knedlíky doporučujeme podávat se zelím a uzeným masem.

Zvěřinová svíčková a bylinkové knedlíčky

Posuňte klasickou svíčkovou na vyšší level.

Podzimní kuře

Podzimní kuře chutná skvěle s bramborovým pyré.