Ingredience
Postup
- Dvě bulvy řepy omyjeme, vložíme do studené vody a uvaříme doměkka. Scedíme je, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na osminky. Zbylou řepu oloupeme a nastrouháme najemno. Dáme ji do cedníku, osolíme a necháme asi 15 minut vypotit. Lněné semínko promícháme se 2 lžícemi vody a necháme 15 minut stát.
- Nasolenou řepu důkladně vymačkáme od přebytečné tekutiny a spolu s nabobtnalým lněným semínkem a mletým česnekem rozmixujeme dohladka. Hmotu přendáme do mísy a za postupného přidávání mouky vypracujeme vláčné těsto.
- Pečicí papír potřeme trochou oleje a z připraveného těsta na něm vytvarujeme placku o síle 0,5 - 1 cm. Papír s těstem přendáme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut.
- Mezitím připravíme brokolicové pesto. Brokolici očistíme a rozdělíme na růžičky. Košťál ponecháme na dozdobení. Růžičky brokolice krátce spaříme ve vroucí vodě a poté je ihned zchladíme v ledové vodě. Vyjmeme je, necháme okapat a rozmixujeme společně s oloupaným česnekem, citronovou šťávou, bazalkou, mandlemi, parmazánem a olivovým olejem téměř dohladka. Pesto dle chuti osolíme. Košťál očistíme a pomocí škrabky nakrájíme na tenké plátky.
- Řepný korpus potřeme připraveným pestem a dozdobíme plátky košťálu, rukolou, bazalkou a uvařenou řepou. Ihned podáváme.