Posvícenské placky

Tyto placky (hnětýnky) dávaly jihočeské dívky chlapcům u posvícenské muziky za tanec.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 60 min

Ingredience

16 PORCE +

Těsto:

Na ozdobení:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    489 KCal

    22 %

    20 %

  • Energie

    2045 KJ

    22 %

    20 %

  • Sacharidy

    51,0 g

    58 %

    51 %

  • Vláknina

    1,3 g

    4 %

    4 %

  • Bílkoviny

    5,1 g

    8 %

    7 %

  • Tuky

    29,2 g

    45 %

    42 %

  • nasycené

    2,1 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. K mouce na válu přidáme na kousky nakrájený tuk, cukr, vanilkový cukr, špetku soli, ustrouhanou citronovou kůru a žloutky. Těsto nejprve nožem promícháme a pak rychle zpracujeme rukama. Vložíme ho do chladničky a necháme odpočinout.
  2. Na válu posypaném moukou těsto rozválíme na plát silný asi 5 mm a tvořítkem vykrájíme tvary velkých květů. Přendáme je na tukem vymazaný plech a upečeme dorůžova. Opatrně je sejmeme a necháme vychladnout.
  3. Mezitím si rozehřejeme bílou a tmavou čokoládovou polevu, kterou potřeme vychladlé placky. Ihned je ozdobíme hotovými cukrovými ozdobami a necháme ztuhnout.
Autor:

Podobné recepty

Rebarborový páj

Hurá, rebarborová sezóna je tady.

Švédský cheesecake Ostkaka

Ochutnejte sladký dezert ze švédské kuchyně.

Malinovo-čokoládové dortíčky

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.