Musaka

Balkánsky pokrm, který si jistě vychutnáte.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 70 min

Ingredience

6 PORCE +

Omáčka:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    407 KCal

    19 %

    17 %

  • Energie

    1704 KJ

    19 %

    17 %

  • Sacharidy

    24,0 g

    27 %

    24 %

  • Vláknina

    6,4 g

    21 %

    21 %

  • Bílkoviny

    26,9 g

    43 %

    40 %

  • Tuky

    20,7 g

    32 %

    30 %

  • nasycené

    8,6 g

  • trans-mastné

    0,3 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Lilky omyjeme a nakrájíme na plátky silné půl centimetru. Vydatně je osolíme a vložíme do síta, aby šťáva odkapala. Pak je několikrát opláchneme, lehce vymačkáme a rozložíme na papírovou utěrku.
  2. Plátky lilků zprudka opečeme na troše rozpáleného oleje a opět položíme na papírovou utěrku. Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme a nasekáme. Cibuli nakrájíme nadrobno.
  3. V kastrolu rozehřejeme zbylý olej, přidáme cibuli, mleté maso a 5 minut restujeme. Za stálého míchání přidáme rajčata, skořici, nové koření, rajčatový protlak, víno, petrželku, pepř a uvedeme do varu. Zmírníme oheň, přiklopíme a dusíme asi 15 minut.
  4. Do zapékací mísy dáváme střídavě vrstvu lilku a masové směsi. Poslední vrstvu tvoří lilek.
  5. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, rozředíme ji mlékem a dvě minuty za stálého míchání vaříme. Přidáme muškátový oříšek, nastrouhaný parmazán, bílý mletý pepř a sůl.
  6. Na lilky položíme nakrájená rajčátka. Vše přelijeme parmazánovou omáčkou, posypeme strouhankou a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 30 minut.
Autor:

Podobné recepty

Plněné bramborové knedlíky s červeným zelím

Domácí knedlíky plněné uzeným masem, tahle skvělá klasika je vždycky dobrou volbou.

Vepřová líčka na houbách

Vepřová líčka jsou přehlíženou ingrediencí, která vás nadchne svou jednoduchou přípravou a...

Špekové knedlíky

Knedlíky doporučujeme podávat se zelím a uzeným masem.

Zvěřinová svíčková a bylinkové knedlíčky

Posuňte klasickou svíčkovou na vyšší level.

Podzimní kuře

Podzimní kuře chutná skvěle s bramborovým pyré.