Ingredience
Postup
- Brambory oloupeme, omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme a brambory necháme vychladnout. Pak je nastrouháme na hrubém struhadle.
- K bramborám prosijeme polohrubou i hladkou mouku s kypřicím práškem, přidáme moučkový cukr, špetku soli, jedno vejce, rozměklé sádlo a skořici. Dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto.
- Jednu třetinu těsta dáme stranou. Zbytek rozválíme na pomoučeném vále na plát silný asi 1 cm a přendáme na tukem vymazaný plech. Při rozvalování těsto dobře podsypáváme moukou.
- Zbylé těsto rozkrájíme na kousky a rozválíme na dlouhé tenké válečky. Marmeládu rozmícháme s rumem nebo griotkou a rozetřeme ji na připravený plát. Na rozetřenou marmeládu klademe proužky těsta přes sebe do tvaru mřížek.
- Povrch mřížek potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 180 °C dorůžova. Hotový koláč nakrájíme na kousky a můžeme posypat moučkovým cukrem.