Mazanec podle Heleny Růžičkové
Herečka uměla nejen lidi rozesmát, ale i dobře pohostit. Na její velikonoční mazanec pěli chválu její herečtí přátelé a kamarádi. Vyzkoušejte ho také.
Postup
- V míse smícháme trochu vlažného mléka, droždí, lžíci cukru a počkáme čtvrt hodinky, až vzejde kvásek.
- Mezitím do mísy prosejeme obě mouky. Přimícháme moučkový a vanilkový cukr, dvě lžíce rozinek, dvě lžíce mandlí a kůru z jednoho citronu.
- V druhé míse smícháme 500 ml vlažného mléka, 250 g rozpuštěného másla, žloutky a lžíci rumu. Mléčnou směs přelijeme společně s kváskem do sypké směsi a vypracujeme pevné těsto, které dáme na hodinku kynout.
- Dva plechy vyložíme pečicím papírem. Z těsta uděláme dva bochánky a dáme je na plechy, přikryjeme je papírem a necháme ještě půl hodiny kynout v teple.
- Vykynuté mazance uprostřed nařízneme do tvaru kříže, potřeme bílkem a posypeme mandlemi. Pečeme na 160 °C zhruba hodinu.
- Ještě horký ho pomažeme směsí z másla a rumu.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
577 KCal
26 %
24 %
-
Energie
2414 KJ
26 %
24 %
-
Sacharidy
82,9 g
94 %
83 %
-
Vláknina
3,7 g
12 %
12 %
-
Bílkoviny
12,7 g
20 %
19 %
-
Tuky
20,5 g
31 %
29 %
-
nasycené
11,4 g
-
trans-mastné
0,5 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Tina, Andrea Votrubová, Zdeňka Jeníčková