Makové řezy s meruňkovým krémem
Z domácích meruněk si připravte tento výborný moučník.
Vaření 70 min
bez doby chladnutí
Postup
- Žloutky s máslem a polovinou cukru vyšleháme do pěny. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru, mák a promícháme. Z bílků, zbylého cukru a šťávy z citronu vyšleháme pevný sníh. Lehce ho vmícháme do makové hmoty a nakonec zapracujeme prosátou mouku s kypřicím práškem do pečiva.
- Hotové těsto rozetřeme do pekáčku o velikosti 40x30 cm vyloženého pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 35 minut. Upečený korpus necháme krátce vychladnout v pekáčku, vyndáme ho a necháme zcela vychladnout. Poté z korpusu opatrně odstraníme pečicí papír a těsto rozkrojíme na dva díly.
- Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, který necháme za stálého míchání vychladnout. Přidáme máslo nakrájené na kousky a prošleháme. Meruňky očistíme, rozkrojíme na poloviny, vyjmeme pecky a dužinu rozmixujeme dohladka. Pyré zašleháme do krému.
- Jeden korpus potřeme krémem a položíme na něj druhý díl. Čtyři lžíce horké vody dobře promícháme s citronovou šťávou a moučkovým cukrem. Hladkou polevou potřeme povrch moučníku a necháme zatuhnout v chladu. Rozkrájíme na řezy jednotlivé kousky dozdobíme meruňkami.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
386 KCal
18 %
16 %
-
Energie
1615 KJ
18 %
16 %
-
Sacharidy
43,2 g
49 %
43 %
-
Vláknina
2,7 g
9 %
9 %
-
Bílkoviny
5,3 g
8 %
8 %
-
Tuky
20,9 g
32 %
30 %
-
nasycené
10,6 g
-
trans-mastné
0,5 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA