Ingredience
Postup
- Špenátové listy omyjeme a osušíme. Cibuli nakrájíme nadrobno a na olivovém oleji ji necháme zesklovatět. Přidáme špenát a necháme zavadnout. Nakonec přimícháme prolisovaný česnek, stáhneme z plotny a necháme vychladnout.
- Lososa omyjeme a osušíme. Z filetu vykrojíme souměrný obdélník, odkrojíme ocasní část a podélný pruh na břiše ryby. Z upraveného filetu stáhneme kůži, poté z obou stran osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou.
- Listové těsto rozdělíme na dva zhruba stejné díly. Jeden plát těsta přeneseme na pečicí papír. Z vychladlého špenátu důkladně vymačkáme tekutinu a směs rovnoměrně navrstvíme na těsto. Na špenát položíme lososa a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Vše zakryjeme druhým plátem těsta. Okraje po celém obvodu přitiskneme k sobě a pod balíček.
- Celý balíček potřeme rozšlehaným vejcem a ostrým nožem uděláme na povrchu zářezy tak, abychom těsto zcela neprořízli. Na několika místech ho propíchneme, aby mohla během pečení unikat pára.
- Pečeme při 200 °C asi 25 minut. Před servírováním necháme krátce odpočinout. Podáváme například s krátce podušenou divokou nebo klasickou brokolicí.