Ingredience
Postup
- V hrnci na 2 lžících oleje opékáme nakrájený celer, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek do změknutí zhruba 3-4 minuty. Pak přidáme nakrájené brambory, vývar, bobkový list, muškátový květ a 3/4 růžiček květáku.
- Přivedeme k varu, ztlumíme a vaříme 12-15 minut doměkka. Vyjmeme bobkový list a rozmixujeme dohladka. Vmícháme smetanu a 2/3 parmazánu. Osolíme a opepříme.
- Mezitím rozložíme zbylé růžičky květáku a kostičky slaniny na plech. Opepříme a květák pokapeme lžící oleje. Posypeme zbylým parmazánem a pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 10-12 minut dokřupava. Polévku rozdělíme do talířů, posypeme křupavým květákem a slaninou a najemno nasekanou pažitkou.