Doporučujeme

Italská inspirace na českém talíři. Rychlé večeře s vůní prázdnin

  • 29
Nemusíte být v kuchyni zrovna velkým kumštýřem či kumštýřkou, těstoviny nebo noky zvládnete snadno a za pár chvil. K přípravě výborné večeře, kterou oslníte i nečekanou návštěvu, přitom budete potřebovat jen pár ingrediencí. Nechte se inspirovat našimi skvělými recepty.
Těstoviny s chorizem

Těstoviny s chorizem

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g klobásek chorizo
  • 1 žlutá paprika
  • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 400 ml sterilovaných krájených rajčat
  • sůl a mletý černý pepř
  • 500 g krátkých těstovin
  • 80 g strouhaného parmazánu
  • lístky bazalky k podávání

Pracovní postup:

  1. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a osmahneme nakrájenou klobásku chorizo. Přidáme na nudličky nakrájenou papriku, na plátky nasekaný česnek. Lehce orestujeme a zalijeme rajčaty v konzervě. 
  2. Ochutíme solí, pepřem a krátce povaříme a zredukujeme.
  3. Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, slijeme a ihned promícháme s omáčkou. Podáváme posypané parmazánem a lístky čerstvé bazalky.
Noky s brokolicí s kuřecím masem

Noky s brokolicí a kuřecím masem

Ingredience:

  • 400 g kuřecích prsou bez kosti
  • 200 g brokolice
  • 100 g nivy
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 400 ml smetany na vaření
  • sůl a mletý černý pepř
  • 800 g chlazených bramborových noků 

Pracovní postup:

  1. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky. Brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky, větší ještě rozkrojíme a omyjeme. Nivu nakrájíme na kostičky.
  2. Ve větší pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájené kuřecí maso a za častého míchání restujeme pěti minut. Pak maso zalijeme smetanou, přidáme brokolici a ochutíme solí a pepřem. Směs povaříme dalších 5 minut, ke konci v ní necháme rozpustit nakrájenou nivu.
  3. Mezitím uvaříme bramborové noky podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě. Uvařené scedíme a přidáme do pánve. Vše společně prohřejeme a servírujeme.
Conchiglie (mušle) s lososem a smetanovou omáčkou

Conchiglie s lososem a smetanovou omáčkou

Ingredience:

  • 250 g těstovin conchiglie (mušličky)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g čerstvého lososa nakrájeného na malé kousky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250 g mascarpone
  • 3 lžíce zeleného pesta
  • 3 lžíce vody z těstovin
  • 2 jarní cibulky
  • sůl a mletý černý pepř

Pracovní postup:

  1. Těstoviny nasypeme do vroucí osolené vody a uvaříme na skus. Slijeme je a necháme okapat.
  2. Mezitím nasekáme najemno oloupanou cibuli a česnek, lososa nakrájíme na menší kousky. V pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli a česnek. Přidáme kousky lososa a vše orestujeme.
  3. Vmícháme mascarpone, pesto a opatrně promícháme. Pak do omáčky přidáme těstoviny s trochou vody a vše důkladně promícháme. Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku a podle potřeby osolíme a opepříme.
Těstoviny (orecchiette) po italsku

Těstoviny s bazalkovým pestem a rajčaty

Ingredience:

  • 400 g těstovin (např. orecchiette)
  • olivový olej na zakápnutí
  • sůl
  • 200 g cherry rajčat
  • Na pesto:
  • 2 hrsti bazalky
  • 60 g mandlí
  • 2 stroužky česneku
  • 80 ml olivového oleje
  • 40 g parmazánu + na posypání

Pracovní postup:

  1. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě s trochou olivového oleje. Pak je scedíme a necháme okapat.
  2. Bazalku otrháme od stonků (část lístků necháme na ozdobu) a rozmixujeme společně s mandlemi, česnekem, olivovým olejem, parmezánem a špetkou soli dohladka.
  3. Pánev rozehřejeme, přidáme rozpůlené rajčátka, těstoviny a pesto a krátce orestujeme. Před podáváním posypeme zbylými lístky bazalky a hoblinkami parmazánu.
Fusilli se šunkou a hráškem

Fusilli se šunkou a hráškem

Ingredience:

  • 400 g těstovin (fusilli)
  • 200 g šunky od kosti
  • 150 g mraženého nebo čerstvého hrášku
  • 150 g keříkových rajčátek
  • 100 g pórku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 plátek másla
  • 1 sušená čili paprička
  • 200 ml smetany (33%)
  • 1/4 svazku petrželové nati nakrájené nadrobno
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • parmezán na posypání

Pracovní postup:

  1. Těstoviny uvaříme ve slané vodě podle návodu (ideálně na skus - al dente). Těstoviny scedíme, necháme okapat a přelijeme olejem, aby se neslepily.
  2. Šunku nakrájíme na kostičky. Hrášek propláchneme teplou vodou a necháme okapat. Rajčátka rozčtvrtíme, pórek očistíme a nakrájíme na kolečka, česnek oloupeme a nasekáme nadrobno.
  3. Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej s máslem. Nejdříve orestujeme kostičky šunky s česnekem a sušenou čili papričkou, přidáme pórek, rajčátka, hrášek, zalijeme smetanou a přivedeme směs k varu. Přidáme fusilli, prohřejeme, dochutíme solí, pepřem a petrželovou natí.
  4. Těstoviny podáváme v teplých talířích, každou porci posypeme strouhaným parmezánem a ozdobíme rozpečeným rajčátkem.

  • Vybrali jsme pro Vás