Těstoviny s chorizem
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g klobásek chorizo
- 1 žlutá paprika
- 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 400 ml sterilovaných krájených rajčat
- sůl a mletý černý pepř
- 500 g krátkých těstovin
- 80 g strouhaného parmazánu
- lístky bazalky k podávání
Pracovní postup:
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej a osmahneme nakrájenou klobásku chorizo. Přidáme na nudličky nakrájenou papriku, na plátky nasekaný česnek. Lehce orestujeme a zalijeme rajčaty v konzervě.
- Ochutíme solí, pepřem a krátce povaříme a zredukujeme.
- Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, slijeme a ihned promícháme s omáčkou. Podáváme posypané parmazánem a lístky čerstvé bazalky.
Noky s brokolicí a kuřecím masem
Ingredience:
- 400 g kuřecích prsou bez kosti
- 200 g brokolice
- 100 g nivy
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 400 ml smetany na vaření
- sůl a mletý černý pepř
- 800 g chlazených bramborových noků
Pracovní postup:
- Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky. Brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky, větší ještě rozkrojíme a omyjeme. Nivu nakrájíme na kostičky.
- Ve větší pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájené kuřecí maso a za častého míchání restujeme pěti minut. Pak maso zalijeme smetanou, přidáme brokolici a ochutíme solí a pepřem. Směs povaříme dalších 5 minut, ke konci v ní necháme rozpustit nakrájenou nivu.
- Mezitím uvaříme bramborové noky podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě. Uvařené scedíme a přidáme do pánve. Vše společně prohřejeme a servírujeme.
Conchiglie s lososem a smetanovou omáčkou
Ingredience:
- 250 g těstovin conchiglie (mušličky)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 250 g čerstvého lososa nakrájeného na malé kousky
- 2 lžíce olivového oleje
- 250 g mascarpone
- 3 lžíce zeleného pesta
- 3 lžíce vody z těstovin
- 2 jarní cibulky
- sůl a mletý černý pepř
Pracovní postup:
- Těstoviny nasypeme do vroucí osolené vody a uvaříme na skus. Slijeme je a necháme okapat.
- Mezitím nasekáme najemno oloupanou cibuli a česnek, lososa nakrájíme na menší kousky. V pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli a česnek. Přidáme kousky lososa a vše orestujeme.
- Vmícháme mascarpone, pesto a opatrně promícháme. Pak do omáčky přidáme těstoviny s trochou vody a vše důkladně promícháme. Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku a podle potřeby osolíme a opepříme.
Těstoviny s bazalkovým pestem a rajčaty
Ingredience:
- 400 g těstovin (např. orecchiette)
- olivový olej na zakápnutí
- sůl
- 200 g cherry rajčat
- Na pesto:
- 2 hrsti bazalky
- 60 g mandlí
- 2 stroužky česneku
- 80 ml olivového oleje
- 40 g parmazánu + na posypání
Pracovní postup:
- Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě s trochou olivového oleje. Pak je scedíme a necháme okapat.
- Bazalku otrháme od stonků (část lístků necháme na ozdobu) a rozmixujeme společně s mandlemi, česnekem, olivovým olejem, parmezánem a špetkou soli dohladka.
- Pánev rozehřejeme, přidáme rozpůlené rajčátka, těstoviny a pesto a krátce orestujeme. Před podáváním posypeme zbylými lístky bazalky a hoblinkami parmazánu.
Fusilli se šunkou a hráškem
Ingredience:
- 400 g těstovin (fusilli)
- 200 g šunky od kosti
- 150 g mraženého nebo čerstvého hrášku
- 150 g keříkových rajčátek
- 100 g pórku
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 plátek másla
- 1 sušená čili paprička
- 200 ml smetany (33%)
- 1/4 svazku petrželové nati nakrájené nadrobno
- sůl a čerstvě mletý pepř
- parmezán na posypání
Pracovní postup:
- Těstoviny uvaříme ve slané vodě podle návodu (ideálně na skus - al dente). Těstoviny scedíme, necháme okapat a přelijeme olejem, aby se neslepily.
- Šunku nakrájíme na kostičky. Hrášek propláchneme teplou vodou a necháme okapat. Rajčátka rozčtvrtíme, pórek očistíme a nakrájíme na kolečka, česnek oloupeme a nasekáme nadrobno.
- Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej s máslem. Nejdříve orestujeme kostičky šunky s česnekem a sušenou čili papričkou, přidáme pórek, rajčátka, hrášek, zalijeme smetanou a přivedeme směs k varu. Přidáme fusilli, prohřejeme, dochutíme solí, pepřem a petrželovou natí.
- Těstoviny podáváme v teplých talířích, každou porci posypeme strouhaným parmezánem a ozdobíme rozpečeným rajčátkem.