Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Milovníci sladkých obědů si nemohou nechat ujít tuto báječnou klasiku. Sice včetně kynutí zabere trochu času, ale výsledek rozhodně stojí za to!

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 90 min

Ingredience

6 PORCE +

Na buchtičky:

Na potření:

Na vanilkový krém:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    590 KCal

    27 %

    25 %

  • Energie

    2468 KJ

    27 %

    25 %

  • Sacharidy

    74,3 g

    84 %

    74 %

  • Vláknina

    2,4 g

    8 %

    8 %

  • Bílkoviny

    14,4 g

    23 %

    21 %

  • Tuky

    25,2 g

    39 %

    36 %

  • nasycené

    14,5 g

  • trans-mastné

    0,6 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Do mléka rozdrobíme droždí, vmícháme lžíci cukru a mouky a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbylé ingredience a vypracujeme vláčné těsto, které necháme alespoň hodinu kynout.
  2. Z vykynutého těsta vytvoříme dva válečky, ze kterých nakrájíme stejně velké dílky a pomocí rukou z nich vytvarujeme kuličky.
  3. Kuličky vyskládáme do máslem vymazaného pekáčku o velikosti 20 x 30 cm těsně vedle sebe. Poté je potřeme rozehřátým máslem a necháme ještě asi 15 minut kynout.
  4. Buchtičky vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme přibližně 30 minut dozlatova. Zbylé máslo na potření smícháme s rumem a ještě horké buchtičky jím potřeme.
  5. Pomocí metličky vyšleháme žloutky s cukrem a pudinkovým práškem. Přilijeme asi 200 ml mléka a důkladně promícháme. Zbytek mléka spolu s vanilkovou dření ohřejeme v hrnci.
  6. Do ohřátého mléka vlijeme rozmíchaný pudink a za stálého míchání asi minutu provaříme do hustější konzistence. Hotový krém podáváme s buchtičkami, které můžeme lehce pocukrovat.
Autor:

Podobné recepty

Ostrá kuřecí křídla

Pokud máte rádi pálivé, je tento recept přesně pro vás.

Svíčková s brusinkami

Uvařte si klasickou českou omáčku jako od maminky.

Králík s hořčičnou omáčkou

Upečte si králíka tentokrát jinak, s hořčičnou omáčkou chutná skvěle.

Telecí játra na víně

Skvělou přílohou k tomuto báječnému pokrmu je čerstvé pečivo.

Tvarohové placky

Rychlá večeře, která vám zachutná.