Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Milovníci sladkých obědů si nemohou nechat ujít tuto báječnou klasiku. Sice včetně kynutí zabere trochu času, ale výsledek rozhodně stojí za to!
Postup
- Do mléka rozdrobíme droždí, vmícháme lžíci cukru a mouky a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbylé ingredience a vypracujeme vláčné těsto, které necháme alespoň hodinu kynout.
- Z vykynutého těsta vytvoříme dva válečky, ze kterých nakrájíme stejně velké dílky a pomocí rukou z nich vytvarujeme kuličky.
- Kuličky vyskládáme do máslem vymazaného pekáčku o velikosti 20 x 30 cm těsně vedle sebe. Poté je potřeme rozehřátým máslem a necháme ještě asi 15 minut kynout.
- Buchtičky vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme přibližně 30 minut dozlatova. Zbylé máslo na potření smícháme s rumem a ještě horké buchtičky jím potřeme.
- Pomocí metličky vyšleháme žloutky s cukrem a pudinkovým práškem. Přilijeme asi 200 ml mléka a důkladně promícháme. Zbytek mléka spolu s vanilkovou dření ohřejeme v hrnci.
- Do ohřátého mléka vlijeme rozmíchaný pudink a za stálého míchání asi minutu provaříme do hustější konzistence. Hotový krém podáváme s buchtičkami, které můžeme lehce pocukrovat.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
590 KCal
27 %
25 %
-
Energie
2468 KJ
27 %
25 %
-
Sacharidy
74,3 g
84 %
74 %
-
Vláknina
2,4 g
8 %
8 %
-
Bílkoviny
14,4 g
23 %
21 %
-
Tuky
25,2 g
39 %
36 %
-
nasycené
14,5 g
-
trans-mastné
0,6 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA