Doporučujeme

Svatební dorty cukrářky Sylive Weinstockové si oblíbily i celebrity.

Svatební dorty cukrářky Sylive Weinstockové si oblíbily i celebrity. | foto: Profimedia.cz

Milion korun za dort? Ano, když je od cukrářky Sylvie Weinstockové

  • 77
Dnes dvaaosmdesátiletá babička Sylvia Weinstocková byla původně učitelka, ale už třicet let je známá jako královna dortů. Její newyorská cukrárna ročně upeče kolem tisíce luxusních dortů, které míří na královské dvory, do prezidentských paláců či luxusních rezidencí celebrit.

Zajímavosti o Sylvii Weinstockové:

Nepoužívá fondán či marcipán, ale máslový krém

Největší dort byl určen pro 2000 osob

Pečlivě vybraný tým čítá ani ne 20 cukrářů a dalších specialistů

Některé dorty váží až 30 kilogramů

Nikdy neinvestovala ani dolar do reklamy

Zdroj: Milujusvatby.com

Říká se, že nejlepší zboží si najde své zákazníky samo, chce to jen čas. To se přesně naplnilo v případě zřejmě nejslavnější cukrářky dneška. Zlom v její "sladké" kariéře přišel během působení v cukrárně Williama Greenberga na Manhattanu, kdy už měla za sebou několik let práce ve vybraných podnicích.

Tehdy její dort zaujal majitele největší cateringové společnosti v New Yorku. Nakonec nezůstalo u jednoho kusu a Sylviiny dorty si zmlsané jazýčky smetánky oblíbily natolik, že brzy mohla rozjet vlastní podnikání.

Proč jsou Sylviiny dorty tak výjimečné? Protože každý kousek je originál vyrobený ze špičkových surovin a na základě individuálního přání zákazníka. Její pečlivý přístup při sestavování svatebního dortu, vrcholu svatební hostiny, nemá daleko k plánování stavby domu.

"Nejdřív připravím skicu dortu, kterou postupně ladím podle připomínek snoubenců, až dojdeme k dokonalé variantě," popisuje postup práce. Sylvia si navíc dovede poradit i s rozličnými požadavky hostů, třeba z důvodu potravinových alergií. Každé patro dortu má odlišné složení. Tento přístup ocení nejen alergici, ale vlastně všichni hosté, kteří tak mají na výběr z více příchutí.

Sama slavná cukrářka má z variant nejraději citronový krém s malinami, červený pomeranč s karamelem nebo vanilkový krém s pistáciemi, ale je otevřená jakýmkoliv přáním snoubenců. Vždy jim nejdříve připraví ochutnávku krémů a následně společně vybírají další oblíbené suroviny.

Nejde přitom o žádnou levnou legraci. Ceny dortů se pohybují v řádu tisíců dolarů, ovšem pro větší události nejsou výjimkou promyšlené dortové kreace za 50 a více tisíc dolarů (cca jeden milion korun).

Možná nejslavnější dort upekla Sylvia a její tým na svatbu dvou hollywoodských legend – Michaela Douglase a Catherine Zeta-Jonesové v roce 2000. Téměř dvoumetrový dort pokrytý tisíci jedlých květů neprošel dveřmi slavnostně vyzdobeného sálu, proto musela být při přepravě uvnitř vrchní dvě patra z celkových deseti sňata. Cena dortu pro hvězdné duo nebyla zveřejněna, zato rozpočet celé svatby ano – takřka 1,5 milionu dolarů (cca 30 milionů korun).

Zajímají vás originální a nákladné svatby? Inspirovat se můžete pořadem Platinové svatby, který vysílá televize Fine Living (denně ve 12:00 a 16:55).


  • Vybrali jsme pro Vás