Doporučujeme

meruňkovo-pistáciový tarte s vanilkovou zmrzlinou

meruňkovo-pistáciový tarte s vanilkovou zmrzlinou | foto: pro iDNES.cz

Čtenářský recept: Meruňkovo-pistáciový tarte

  • 0
Meruňky a pistácie opravdu skvěle ladí a jsem zvědavá, jak Vám dohromady zachutnají. Dejte vědět! Rozhodně nezklame kombinace s vanilkovou zmrzlinou a dobrým cappuccinem.

Příprava 90 minut, 8-12 porcí

Křehké těsto (pokud si ho nekoupíme hotové):

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g studeného másla 
  • 7 lžic ledové vody
  • špetka soli, případně i jedno vajíčko se vejde

Náplň:

Soutěžte také o kuchařku Dity P.

Čtenářka Andrea Šmejkalová vyhrává kuchařku Deník Dity P.

Soutěžte také, co týden, to jeden vítěz. Více se dozvíte zde.

  • 50 g nesolených pistácií
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 bílek z malého vejce (asi 3 lžíce)
  • 2 celá vejce
  • 50 g cukru krupice
  • 150 ml tučné smetany (ke šlehání)
  • 1 kg vypeckovaných zralých meruněk, případně broskví nebo meruněk kompotovaných a osušených
  • 30 a více g pistácií hrubě nasekaných

  1. Smícháním mouky, soli a nakrájeného studeného másla získáme jakousi drobenku a po přidání ledové vody vypracujeme do těsta, ale nepřepracujeme (sebe ani hmotu). Výslednou kouli zabalíme do plastové fólie a uložíme asi tak na hodinu do lednice.
  2. Je dobré se přesvědčit, že máme opravdu nesolené pistácie. Pokud náhodou ne, oloupeme je a pořádně propláchneme. Připravíme meruňky - po rozpůlení a odstranění pecky rozkrojíme podle velikosti ještě jednou až dvakrát. A po zapnutí trouby na asi 200 stupňů jdeme na náplň.
  3. Najemno v robotu nasekáme pistácie, až nám vznikne ořechová sypká směs podobná mandlové moučce. Přidáme moučkový cukr a bílek a vypracujeme hmotu. K ní doplníme smetanu a v jiné míse smícháme vejce a krupicový cukr. Posléze tyto dvě hmoty pečlivě spojíme v jedinou a náplň je na světě.
  4. Koláčovou formu pokryjeme těstem a natěsno a pravidelně obložíme všemi nakrájenými meruňkami a ně teprve nalijeme náplň.
  5. Na 40-50 minut vložíme do trouby (a neustále kontrolujeme, protože se nám vyčnívající špičky meruněk s pravděpodobností hraničící s jistotou jinak pěkně připálí).

Tip: Po dopečení je důležité nechat tarte vychladnout a zpevnit, teprve poté zasypat zbylými pistáciemi a krájet.


  • Vybrali jsme pro Vás