Čtenářský recept: Čokoládová labuť s mascarpone a jahodami

Jeden ze tří dortů, které zvítězily v soutěži Sladká oslav Mezinárodního dne dětí.

Obtížnost

Náročné

Vaření 45 min

bez odležení a zdobení

Ingredience

12 PORCE +

Na korpus:

Na krém:

Na potření dortu:

Na dokončení:

Postup

  1. Bílky s cukrem vyšleháme do tuha. Pak přidáme olej, žloutek po žloutku, stále při tom mixujeme, ale už ne na maximum, a nakonec už jen metličkou ručně přimícháme mouku.
  2. Formu o o průměru 24 cm vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Nalijeme těsto a pečeme na 180 °C cca 45 minut. Po upečení necháme 10 minut stát v klidu a pak vyklopíme (korpus je nejlepší upéct den předem).
  3. Mascarpone vyšleháme s tvarohem a vanilkovým cukrem. Smetanu ušleháme a zlehka přidáme do mascarpone.
  4. Druhý den korpus rozkrojíme na 3 pláty a pak vrstvíme: korpus lehce pokapeme např. šťávou, potřeme krémem z mascarpone a poklademe nakrájenými jahodami, pak zase položíme korpus a postup opakujeme. Nakonec přiklopíme posledním plátem korpusu a necháme ztuhnout v lednici.
  5. Změklé máslo ušleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem a obmažeme jím dort.
  6. Čokoládu rozpustíme v mikrovlnce, ve skleněné dóze, a lžičkou tvoříme peříčka, která pokládáme na pečicí papír a následně dáme ztuhnout do lednice. Potom jimi ozdobíme boční stranu dortu.
  7. Z marcipánu vytvarujeme hlavu a nazdobíte například jedlou gelovou barvou.
Zobrazit postup Zobrazit ingredience

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    589 KCal

    27 %

    25 %

  • Energie

    2464 KJ

    27 %

    25 %

  • Sacharidy

    45,7 g

    52 %

    46 %

  • Vláknina

    0,9 g

    3 %

    3 %

  • Bílkoviny

    11,3 g

    18 %

    17 %

  • Tuky

    40,4 g

    62 %

    58 %

  • nasycené

    20,6 g

  • trans-mastné

    0,8 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Autor:

Podobné recepty

Rebarborový páj

Hurá, rebarborová sezóna je tady.

Švédský cheesecake Ostkaka

Ochutnejte sladký dezert ze švédské kuchyně.

Malinovo-čokoládové dortíčky

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.