Z příbramského zimního stadionu unikl čpavek, šest lidí odvezla záchranka

  • 1
Středočeští hasiči zasahovali od rána na zimním stadionu v Příbrami. Ze strojovny začal unikat čpavek. Hasiči z budovy evakuovali tři desítky lidí. Záchranka během zásahu nikoho nemusela ošetřovat, ale později odpoledne odvezla šest lidí, kterým se špatně dýchalo.

K zimnímu stadionu vyjelo po sedmé hodině ráno celkem devět jednotek hasičů a chemická laboratoř z Kamenice. Byl vyhlášen druhý stupeň poplachu.

„Jedná se o únik z technologie chlazení stadionu. Jednotky zkrápějí okolí proudem vody, aby byl čpavek sražen ze vzduchu na zem,“ řekl iDNES.cz mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel. 

Celkem bylo evakuováno 27 lidí a dva lidi preventivně ošetřila záchranka. Později odpoledne se záchrance přihlásilo několik lidí ze sousední budovy, kterým se špatně dýchalo.

„Šest lidí si stěžovalo na zhoršené dýchání a pálení očí. Po ošetření byli převezeni do příbramské nemocnice,“ informovala mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová.

Čpavek unikal ze strojovny zimního stadionu, kde se porouchal ventil jednoho z čerpadel.

Okolo jedenácté hodiny odpoledne se podařilo hasičům v protichemické ochraně únik čpavku zastavit. Z objektu podle nich žádná nebezpečná látka neunikla. 

Hasiči okolí zkrápěli vodou, aby se čpavek neuvolňoval do vzduchu. Vodu se čpavkem, která zůstala ve strojovně, hasiči odčerpají.

Byla uzavřena ulice Legionářů a v celém areálu stadionu a přilehlého aquaparku byla provedena evakuace. 

Čpavek se vyznačuje štiplavým zápachem a při nižších koncentracích může u lidí vyvolat pálení očí či nosu. Ve vyšších koncentracích může vážně poleptat sliznice dýchacích cest, kůži a oční rohovku a způsobit otok plic.