Prasklé trubky na 24 hodin odpojily od vody desetitisíce Pražanů i nemocnici

  • 8
Čtyřiadvacet hodin byly bez vody desetitisíce lidí v Praze 5 a 6. Vše začalo v úterý odpoledne, kdy praskl řad na pražském Břevnově. Po půlnoci pak prasklo další potrubí v Břevnovské. Mezi odříznutými místy byla i Vojenská nemocnice, která čerpala ze zásob. Po 16. hodině už se daří dodávky obnovovat.

Úterní havárie vodovodního řadu o průměru 300 milimetrů v Patočkově ulici  navíc podemlela i vozovku a vytvořila kaverna. „To si vyžádá po dobu opravy její uzavření,“ sdělil mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Ve středu dopoledne pak informoval mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek, že v noci prasklo potrubí o průměru 600 milimetrů v ulici Břevnovská.

Bez vody byli podle Šrámka lidé v oblasti Břevnova, Střešovicích, Jinonicích, Košířích, Radlicích a na Smíchově.

Příčina havárií zatím není známa, zřejmě jde o únavu materiálu. 

S řešením situace nebyl spokojený starosta šesté městské části, který si dnes stěžoval, že od PVK nedostal žádné konkrétní informace o tom, jak podnik situaci řeší.

„Chování vodáren je skandální a nepřijatelné, od včerejšího večera nám nejsou schopni dát jedinou relevantní informaci. Snažíme se zajistit aspoň náhradní zásobování pro školky a školy, protože z PVK slyším jen nevíme, nevíme,“ uvedl dopoledne starosta Ondřej Kolář.

Podle mluvčího PVK však je radnice dostatečně informovaná přes zvláštní krizovou linku.

„Dnes kolem desáté hodiny dopolední mluvil šéf našeho dispečinku s panem starostou a dal mu poměrně dostatek aktuálních informací. Městskou část ale informujeme průběžně jako při jakékoliv jiné havárii,“ dodal mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Oprava vodovodního řadu probíhala podle Mrázka celou noc, dnes dopoledne pracovníci PVK začali potrubí napouštět vodou a odebrali vzorky pro kontrolu kvality. Po 16. hodině se podařilo obnovit dodávky vody do části postižených oblastí, ostatním budou dodávky obnoveny postupně asi do 18 hodin.

Pro dotčené domácnosti zajistila vodárna náhradní zásobování balenou vodou nebo cisternami. Kromě Vojenské nemocnice bylo vodou zásobováno i  Dialyzační centrum na Strahově. 

PVK na webu uvedla, že v postižené oblasti zajistila náhradní zásobování balenou vodou, cisternami, případně instalováním hydrantového nástavce s výdejním kohoutem.

Podle starosty ale vodárny nechaly ráno bez vody 1 800 dětí z břevnovských škol a školek, které tak byly vydány „na pospas nedostatečné hygieně a dalším problémům“.

„Místo, aby byly v 8:00 ráno před každou břevnovskou školou a školkou nachystané cisterny a pytle s balenou vodou, neděje se vůbec nic,“ sdělil ČTK Kolář.

Podle něj se vodárny začaly situací zabývat až po jeho urgenci v půl jedenácté dopoledne. Pokud by PVK požádaly městskou část o spolupráci, mohla do škol vodu dodat, dodal.

Podle Mrázka začalo zásobování pitnou vodou od úterních 16 hodin, prioritně byla zásobována zdravotnická zařízení. Do oblasti bylo postupně umístěno třicet voznic a kontejnerů s balenou pitnou vodou. „Havárii jsme řešili všemi dostupnými prostředky,“ dodal.

Bez vody zůstalo 1 800 dětí ve školkách a školách. Zavřené byly školy ZŠ J. A. Komenského, ZŠ Pod Marjánkou, ZŠ Marjánka, MŠ Meziškolská, MŠ Mládeže.

Ulice Patočkova je ve směru do centra uzavřena, doprava je svedena do jednoho pruhu v protisměru.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,
Témata: Praha, Smíchov, Praha 6