Neznámý vandal posprejoval část Karlova mostu modrými nápisy v angličtině

  • 305
Neznámý vandal posprejoval část Karlova mostu. Modré nápisy v angličtině jsou na pravé straně zábradlí směrem k Pražskému hradu asi od poloviny mostu. Policisté už na místě dokumentují škody a případem se budou zabývat. Nápisy by měl odstranit restaurátor.

Nápisy jako například „hate you“, „love“ nebo „sorry“ jsou nastříkány nesmývatelnou modrou barvou. Posprejované je nejen zábradlí a lampa, ale také podstavec jedné ze soch. Práci tedy provede zkušený restaurátor.

„Věc už řešíme. Ráno nám událost nahlásilo Sdružení umělců, které má Karlův most pronajatý. Nápisy odstraní restaurátor z Galerie hl. m. Prahy, se kterou v takových případech spolupracujeme,“ řekla iDNES.cz mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.

Zkušený restaurátor bude na odstranění nápisů pracovat podle odhadu Liškové v řádu hodin až několika dnů, podle obtížnosti.

Sprejeři poničili i kameny v Jizerských horách

Policisté v současné chvíli na místě čin dokumentují a zajišťují kamerové záznamy, uvedl ve 13:00 policejní mluvčí Richard Hrdina. Škoda zatím vyčíslena není. TSK ji pro policii teprve spočítá.

Neznámému pachateli hrozí za poškození cizí věci vyšší trest, než je obvyklé, protože most je národní památkou. Mohou to být až tři roky vězení.

Proslulý čistič po varování TSK vyčká

V létě roku 2019 posprejovali jeden z pilířů Karlova mostu dva němečtí turisté. Restaurátoři ho začali odstraňovat 27. července a plánovali, že práce budou trvat do půlky srpna. Podle smlouvy za to měli dostat 40 tisíc korun.

V noci na 28. července ale graffiti neočekávaně zmizelo. K odstranění se následně přihlásil Miroslav Černý. Uvedl, že nápis odstranil během asi dvou hodin vysokotlakým proudem páry. Laboratorní výsledky ukázaly, že zdivo mostu nebylo nečekanou akcí poškozeno.

Čistič Karlova mostu se přihlásil: Nemohl jsem chodit okolo a nic nedělat

Černý je tentokrát opatrný, i proto že minule jej Technická správa komunikací varovala, že pokud vyčistí historickou památku i příště, trestní oznámení tentokrát nezastaví.

„Když uvidím, že to dělají pořádně a má to smysl, tak se do toho pouštět nebudu. Ale když uvidím, že se s tím matlají, tak na to vlítnem,“ reagoval Miroslav Černý.

16. července 2019

Za poškození mostu v roce 2019 už padly i tresty. Jednatřicetiletému cizinci Benjaminu Wittigovi, který spolu se svým bratrem Niclasem Steigerem pětimetrový nápis na Karlově mostě před dvěma lety vytvořil, loni pražský městský soud potvrdil roční podmínku, stotisícový peněžitý trest a vyhoštění z Česka na pět let. 

Steiger vinu od počátku přiznával a už v závěrečné řeči uvedl, že rozsudek přijme. Dodal, že si neuvědomil, na jak významnou památku graffiti umístil. Starší z bratrů obvinění odmítl, nápis podle něj nastříkal pouze bratr. Wittig proti verdiktu podal letos v březnu dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně.

,