Běloruská výtvarnice a majitelka interiérového studia Anna Karan dětství strávila na Kubě. Pak se s rodinou vrátila do Běloruska a do Prahy se v roce 2003 odstěhovala, protože se zamilovala. Kromě upřímnosti místních jí vyhovuje svoboda tvořit politicky laděné umění, které by v Bělorusku nikdy nedosáhla. | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Praha znamená svobodu. V Bělorusku by mě za mé umění zavřeli, říká Anna Karan

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Běloruská výtvarnice a majitelka interiérového studia Anna Karan dětství strávila na Kubě. Pak se s rodinou vrátila do Běloruska a do Prahy se v roce 2003 odstěhovala, protože se zamilovala. Kromě upřímnosti místních jí vyhovuje svoboda tvořit politicky laděné umění, na které by v Bělorusku nikdy nedosáhla.

Jak se to stalo, že jste vyrůstala na Kubě?
Oba mí rodiče byli spíše technicky zaměření. Maminka byla ekonomka a tatínek inženýr. A právě on dostal zajímavou několikaletou zakázku na Kubě. Přestěhovali jsme se tam, když mi byly teprve čtyři roky. Po šesti letech jsme se vrátili zpět do Běloruska a pamatuji si, že to pro mě byl velký šok a vůbec se mi v mé rodné zemi nelíbilo. Vadilo mi hlavně počasí a také jsem si všímala, že oproti Kubě nebylo v Bělorusku vlastně nic k dostání. Takže co šlo, si lidé sami pěstovali a chovali zvířata. Stejně to tam funguje i dnes. Dalším negativním jevem, protože mluvíme o devadesátých letech, byl rozmach mafie.

Až v Praze jsem zjistila, že má každý slovanský národ úplně jiný charakter. Pak mě ještě překvapilo, jak byla Praha špinavá, zvlášť Žižkov.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, CityLife