Policie a celníci zasahují v Zooparku Bašť kvůli údajnému nelegálnímu zabíjení...

Policie a celníci zasahují v Zooparku Bašť kvůli údajnému nelegálnímu zabíjení tygrů. Park spravuje Ludvík Berousek ze slavné cirkusové rodiny Berousků. (16. července 2018) | foto:  Petr Topič, MAFRA

V zooparku u Prahy zasahovala policie kvůli nelegálnímu zabíjení tygrů

  • 265
Údajné nelegální zabíjení tygrů v Zooparku Bašť nedaleko Prahy vyšetřují celníci a policisté. Park provozuje Ludvík Berousek, tedy člen rodiny Berousků známé z cirkusu. V areálu zooparku jsou desítky zvířat, konkrétně tygrů ussurijských, indických, ale také bílých lvů či levhartů.

Na zásah jako první upozornil server Lidovky.cz.

„Mohu potvrdit, že probíhají úkony trestního řízení na území Prahy, středních Čech a severních Čech,“ řekla Martina Kaňková z Generálního ředitelství cel.

Podle ní je zde důvodné podezření z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a dokonce i s planě rostoucími rostlinami.

Starostka obce Bašť Iva Cucová, kterou portál iDNES.cz kontaktoval, o zásahu netuší a Ludvíka Berouska líčí jako bezproblémového člověka. „S panem Berouskem vychází úřad bez problémů. Cokoliv potřebujeme, tak vždycky vyjde vstříc,“ řekla Cucová s tím, že žádnou stížnost na provoz parku oficiálně či jen z úst občanů nezaznamenala. Ludvíka Berouska se snažila redakce iDNES.cz kontaktovat, avšak bez úspěchu.

Podle informací redakce je kontrola i v areálu tržnice SAPA v pražské Libuši, kde má být tamní vietnamská komunita zapletena do nelegálního prodeje pokrmů z tygřích kostí. Části tygrů jsou totiž v Asii využívány k léčení.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz